De ce a fost arestat tânărul care a oprit atacul cibernetic WannaCry

Data publicării:
Marcus Hutchins

Tânărul britanic care a reușit să împiedice răspândirea ransomware-ului WannaCry și a fost arestat joi de poliția americană va apărea vineri în fața judecătorilor. Marcus Hutchins este acuzat că a creat un soft cu ajutorul căruia strângea informații confidențiale despre băncile din SUA, relatează BBC News.

Tânărul a fost arestat de FBI în Las Vegas și pus sub șase capete de acuzare, pentru că ar fi creat și distribuit un malware numit Kronios. Băiatul în vârstă de 23 de ani a fost numit erou pentru că a reușit, în mai, să împiedice răspândirea ransomware-ului WannaCry, după ce a descoperit o cale prin care să „ucidă” virusul care a afectat peste 300.000 de computere din 150 de țări.

Investigația actuală nu are legătură cu episodul WannaCry, spun oficialii americani, ci cu acțiunile tânărului din iulie 2015. Procurorii susțin că Hutchins, împreună cu un alt acuzat, au creat malware-ul Kronos și îl vindeau pe forumuri, pentru sume de până la 2.000 de dolari.

Pe de altă parte, mama lui Hutchins spune că este „extrem de improbabil” ca fiul ei să fie vinovat, întrucât a petrecut foarte mult timp încercând să oprească și să prevină astfel de atacuri cibernetice. Femeia s-a declarat revoltată de acuzațiile aduse fiului ei și spune că nu a reușit să ia legătura cu el de când a fost arestat.

Malware-ul Kronos era răspândit prin e-mailuri care conțineau documente Word compromise și citea datele bancare ale utilizatorilor care făceau plăți online. Ulterior, hackerii aveau acces la conturile oamenilor și le puteau fura banii, spun procurorii americani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri