Dublu asasinat comis de un român în Elveția. O poveste cutremurătoare

Data actualizării: Data publicării:
romanul geneva - patrick tondeux - acuzatul si avocata la mijloc translatoarea
Acuzatul și avocata, la proces. Lângă inculpat, traducătoarea | Foto: Patrick Tondeux via Tribune de Geneve

La Tribunalul penal din Geneva a început luni un proces relatat pe larg de presa elvețiană, care notează că audierile au provocat momente de repulsie. E o poveste reală, dar pare desprinsă dintr-un thriller. În centrul procesului este un cetățean român. Inculpatul a explicat că a acționat din umilință, furie și panică.

romanul geneva - patrick tondeux - acuzatul si avocata la mijloc translatoarea
Acuzatul și avocata, la proces. Lângă inculpat, traducătoarea | Foto: Patrick Tondeux via Tribune de Geneve

În noiembrie 2012, un cuplu de sexagenari din Elveţia este asasinat cu sălbăticie în apartamentul pe care cei doi soți îl aveau în cartierul Châtelaine din Geneva. Bunici, erau aşteptaţi la botezul nepoților. Nu și-au făcut apariția. Tocmai de aceea a și fost dată alarma și așa s-au descoperit cadavrele. Ce se întâmplase? Bunicul pe care l-a asasinat îi ceruse ucigașului anumite favoruri sexuale.

O furie ucigașă

„I-am dat drumul când a devenit moale”, a explicat inculpatul, un român de 39 de ani, atunci când i s-a cerut să relateze cum și-a omorât prima victimă. L-a lovit pe bărbatul de 66 de ani și i-a prins strâns gâtul ca-ntr-o menghină cu ajutorul antebrațului, timp de trei minute. Bărbatul a murit, sufocat. Criminalul l-a acoperit cu un pled de pe pat.

Între timp, la intrare, apare soția victimei, care se întorcea de la fitness. Era 11 noaptea. Ușa e încuiată, femeia sună, apoi își scoate mobilul. „Când am auzit soneria, m-am panicat”, a povestit românul. Se temea că va suna la poliție, așa că îi deschide ușa, o lasă să intre înăuntru, apoi femeia are parte de aceeași soartă cu a soțului. Un pumn puternic primit în plină față îi sparge nasul. Femeia se prăbușește. Era corpolentă, dar românul avea și el 112 kg. Când își revine din leșin, femeia începe să geamă și să se târâie. Este din nou lovită cu cotul, apoi strangulată cu un cordon. Avea 64 de ani.

„Eram nebun de furie, voiam s-o ucid”, a povestit inculpatul, care își amintește s-a luptat cu cea de-a doua victimă. A rămas surprins de forța ei. După ce a omorât-o, i-a smuls hainele, inclusiv cele intime. „Ca să mă răzbun”, a explicat el ulterior poliției. „Sau pentru a vedea ce sex are, nu-mi mai aduc aminte”, a spus el la proces.

Și-a petrecut apoi întreaga noapte lângă cadavre, deși apartamentul era plin de sânge, și chiar a reușit să adoarmă. A fumat și a scuturat scrumul peste cadavrul bărbatului, pe care își pusese piciorul.

Sunt acte de o cruzime greu de descris care, totodată, sunt greu de asociat cu omul mai degrabă simpatic care a compărut în fața Tribunalului penal din Geneva, notează Tribune de Genève. Cum s-au putut întâmpla toate acestea?

O întâlnire în parc și avansuri sexuale

Inculpatul a explicat că îl întâlnise pe sexagenar în parcul Geisendorf. Acesta din urmă se arătase foarte amabil. Acuzatul a crezut că îl va ajuta să-și găsească un loc de muncă și să iasă din sărăcie. A înțeles foarte bine, pe de altă parte, că este bărbatul pe care îl întâlnise era homosexual.

Din moment ce el însuși nu era homosexual, iar sexagenarul îi făcea avansuri, de ce a acceptat să meargă în apartamentul acestuia? au vrut să știe judecătorii. Inculpatul știa prea bine că va trebui, fără îndoială, să accepte o felație. A și recunoscut, de altfel. Dar, a explicat el, „umilința cea mai mare pentru mine era să dorm și să mănânc cu pisicile, să duc o viață de vagabond”.

Bărbatul de 66 de ani era binevoitor și românul a crezut sincer că îl va ajuta să-și găsească de muncă. De aceea a acceptat. S-au dus acasă. A făcut un duș. Au mâncat, au bătut, totul ca cel aflat azi în boxa acuzaților să capete curaj.

Dezgustul

Cu toate acestea, nu a putut face față momentului actului sexual. „Eram dezgustat să-i aud respirația. Nu suportam să mă atingă. Îmi venea să vomit”, a povestit românul. Bărbatul care îl abordase în parc a devenit nemulțumit de cum decurgeau lucrurile. „A început să mă insulte, spunându-mi că sunt impotent și boschetar”, a povestit acuzatul. A mărturisit că s-a simțit ca o prostituată, ca și cum ar fi devenit proprietatea cuiva. S-a îmbrăcat și se pregătea să plece. Gazda, furioasă, i-a spus nu numai că nu-l va ajuta să-și găsească un loc de muncă, dar nici măcar nu-i va mai da cei 50 de franci promiși pentru ceea ce se petrecuse. „Am înțeles că a profitat de mine”, a povestit românul. Au început să se certe, iar totul a degenerat apoi în dublul asasinat.

O copilărie nefericită

La începutul ședinței de audiere de la tribunal, judecătorii au încercat să-și facă o idee despre situația personală a românului. Și au descoperit o copilărie à la Dickens, scrie Tribune de Genève. Mama îl bătea și îl rănea cu un ac încins. „Nu știu ce înseamnă dragostea de mamă”, le-a spus cel care ulterior a devenit un copil al străzii. Minor fiind, a ajuns la închisoare în România, într-o instituție în care copiii conviețuiau cu adulții. A fost un episod care l-a marcat pe viață. „Ca la Auschwitz”, a povestit inculpatul. Privațiuni, violențe, nedreptăți. „Când am ieșit de acolo, eram mai rău decât atunci când intrasem, nu mai aveam frică de nimic”, a mărturisit bărbatul.

A fost condamnat de șapte ori în România, în special pentru furturi și jafuri. Până să ajungă la Geneva, sărac și nenorocit, a călătorit mult și au fost perioade când a avut și bani, notează Tribune de Genève.

Două asasinate, comise la interval de câteva minute, e o configurație criminală rară. Dar și versiunea românului, adaugă Le Temps justificând interesul stârnit în presă de acest caz. Pe scurt, bărbatul sexagenar i-a cerut anumite favoruri sexuale, pe care inculpatul n-a reușit să le satisfacă, iar soția s-a întors de la fitness în cel mai nepotrivit moment. Dar cazul arată că în spatele fiecărei vieți se poate ascunde o poveste, scrie cotidianul elvețian.

Și Le Temps spune povestea românului, pe care îl numește Vlad, notând că s-a născut la Mărășești, localitate devenită celebră în Primul Război Mondial. În 2008, după un scurt mariaj în urma căruia a rezultat un copil pe care nu-l va vedea niciodată, pleacă la Bruxelles și se angajează în construcții. Cu un contract prost, îndatorat, începe declinul și sărăcia. Merge în mai multe țări din Europa și chiar în Noua Zeelandă până să ajungă în Elveția. În 2012, se oprește la Annemasse, localitate din apropierea Genevei. Își găsește adăpost într-un fel de spital abandonat și fură cupru ca să-l vândă. Se duce des la Geneva, pentru a face rost de hrană și pentru a se întâlni cu alți români. Așa se face că în ziua cu pricina, 8 noiembrie 2012, se afla în parcul Geisendorf.

Cât despre bărbatul care i-a devenit ulterior victimă se știe că frecventa locul de mai mulți ani, în căutarea unor tineri dispuși să aibă relații sexuale pe bani. Îi ducea la o cabană sau chiar la domiciliul conjugal din Châtelaine.

După ce și-a petrecut noaptea în apartamentul soților asasinați, românul l-a jefuit de toate bunurile pe care le putea lua cu el și a fugit din Elveția. Alarma a fost dată de copiii cuplului, iar pista prostituției masculine a fost imediat considerată cea mai plauzibilă. Vecinii au depus mărturie despre vizitele frecvente ale unor bărbați. Vlad, la rândul său, lăsase urme biologice. A fost identificat cu ajutorul autorităților belgiene, care dispuneau de amprentele sale genetice.

După furie, rușinea

Totuși, mult timp românul a fost de negăsit. Într-o noapte s-a îmbătat la Marsilia și a fost reținut. A urmat un proces rapid de extrădare, în mai 2013. Inițial a negat faptele, dar ulterior a recunoscut că are o mare povară pe suflet și le-a oferit anchetatorilor o versiune detaliată a faptelor.

Și la proces a vorbit mult și a repetat că nu înțelege cu adevărat care sunt resorturile intime ce l-au împins să facă rău. Astăzi, dă asigurări că nu mai este omul din acea noapte. A făcut psihoterapie în închisoare și a început să-și analizeze altfel reacțiile. „Mi-e rușine de ceea ce am făcut și de suferința pe care am provocat-o”, a spus el în fața instanței.

Marți, procesul continua cu audierea unor specialiști toxicologi și a unui expert psihiatric.

Potrivit dreptului penal elvețian, dacă este găsit vinovat de dublu asasinat, românul riscă închisoarea pe viață, însă în anumite condiții poate fi eliberat după 15 ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri