„De ce ești atât de fascinată de droguri?”. Președintele filipinez, atac la adresa unei experte ONU

Data actualizării: Data publicării:
duterte

Rodrigo Duterte, președintele Filipinelor, este cunoscut pentru pozițiile sale publice controversate, dar mai ales pentru campania sângeroasă pe care o poartă împotriva traficului de droguri, campanie care nu de puține ori a atras critici dure din partea organizațiilor internaționale pentru drepturile omului. Totuși, același Duterte este cel care, în pofida unor evidențe, spune că ar fi vrut să organizeze un „summit mondial” dedicat politicilor de protejare a drepturilor fundamentale ale omului.

Șeful administrației prezidențiale de la Manila a făcut o serie de declarații legate de acest subiect, joi, în Vietnam, la reuniunea de cooperare economică Asia-Pacific, transmite CNBC.

Mai multe state occidentale și organizații non-guvernamentale au exprimat critici severe pe marginea campaniei anti-narcotice derulată de Rodrigo Duterte în Filipine, care s-a soldat până în prezent cu moartea a mai mult de 3.900 de traficanți și suspecți de trafic de droguri.

Poliția filipineză a conotat majoritatea operațiunilor armate, care au degenerat în veritabile schimburi de focuri ca în Vestul Sălbatic, ca fiind fundamentate prin instituția legitimei apărări, deoarece suspecții s-au opus arestării și au folosit arme împotriva forțelor de ordine.

De cealaltă parte, criticii spun că raidurile anti-drog au loc în afara oricărei proceduri.

„Haideți să organizăm un summit despre cum putem proteja drepturile omului în întreaga lume”, a spus Duterte la o întâlnire cu comunitatea filipineză din orașul vietnamez Danang.

La întâlnire, președintele filipinez nu a ezitat să trimită câteva săgeți spre cel mai acerb dintre criticii săi, experta în drepturile omului din cadrul ONU, Agnes Callamard. „Ce face moartea oamenilor din Filipine mai importantă decât a celorlalți copii din lume care au fost masacrați?”, a întrebat Rodrigo Duterte, adăugând că va stopa orice investigație pe care o va face Callamard în legătură cu războiul său împotriva drogurilor.

Președintele filipinez i-a imputat expertei ONU faptul că nu ar fi făcut niciodată vreun comentariu legat de bombardamentele din Orientul Mijlociu. „Ce ai făcut în tot timpul ăsta? De ce ești atât de fascinată de droguri?”, a comentat Rodrigo Duterte, potrivit CNBC.

De asemenea, tot la discuția cu filipinezii din Danang, Duterte a dezvăluit că a înjunghiat mortal o persoană când avea 16 ani: La 16 ani, am omorât pe cineva. O persoană reală, o bătaie, lovituri de cuțit. Nu aveam decât 16 ani. S-a întâmplat din cauza unei simple priviri. Câte vor mai fi acum când sunt președinte?"

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri