Dezacord în UE pe drepturile de proprietate ale vaccinurilor COVID. Macron vrea renunțarea la brevete. Michel: Nu e un glonț de argint

Data publicării:
doze de vaccin intr-un cos de cumparaturi
Ridicarea drepturilor de proprietate intelectuală pentru vaccinurile COVID-19 va fi discutată la summitul G7. Foto: Profimedia Images

Problema drepturilor de proprietate intelectuală pentru vaccinurile COVID-19 va fi discutată la summitul G7 care are loc în Marea Britanie. Renunțarea la brevetele deținute de companiile care produc vaccin a fost ridicată de Statele Unite, care susțin această soluție cerută de țări precum India sau Africa de Sud, care spun că astfel va fi rezolvată problema accesului la vaccinuri a țărilor sărace. În interiorul UE sunt puncte de vedere diferite în legătură cu renunțarea la drepturile de proprietate.

Înaintea summitului G7, președintele Franței Emmanuel Macron și-a exprimat sprijinul pentru renunțarea la brevetele pentru vaccinuri. O astfel de decizie nu este, însă, susținută la nivelul blocului comunitar. Germania, și-a exprimat opoziția, cancelarul Angela Merkel afirmând că ar avea „consecințe grave” pentru producția de vaccinuri la nivel mondial.

„Din prima zi Franța a lucrat pentru ca soluțiile pentru pandemie să devină un bun public global: distribuirea dozelor, deschiderea proprietății intelectuale, finanțarea sistemelor de sănătate. G7 trebuie să se implice”, a scris Emmanuel Macron, pe Twitter.

Un oficial de la Palatul Elysée a confirmat pentru Politico că „deschiderea proprietății intelectuale” înseamnă sprijinirea renunțării la brevete.

„Renunțarea la brevete ar putea suna bine, dar nu este un glonț de argint. Acordul TRIPS oferă deja flexibilitate și dorim să ne concentrăm pe propuneri concrete, cum ar fi promovarea licențelor voluntare și a transferurilor de cunoștințe și punerea în comun a brevetelor în condiții convenite de comun acord”, a declarat, joi, președintele Consiliului European Charles Michel, înaintea summitului G7, potrivit Reuters.

Africa de Sud și India au propus renunțarea la protecția drepturilor de proprietate intelectuală pentru vaccinuri, la Organizația Mondială a Comerțului. UE s-a opus în mod constant apelului, susținând că proprietatea intelectuală nu este o barieră în calea accesului la vaccinuri.

Dintre țările G7, Germania și Marea Britanie se opun renunțării la drepturile de proprietate intelectuală în timp ce Japonia și Canada au adoptat atitudini mai ambigue, dar nu și-au exprimat sprijinul total pentru o derogare. SUA au declarat că vor susține o derogare limitată, iar oficialii italieni au susținut această poziție.

Săptămâna trecută, Comisia Europeană a prezentat Organizației Mondiale a Comerțului un plan prin care să fie crescută producția și distribuția de vaccinuri împotriva COVID-19, în special în statele în curs de dezvoltare. Planul reprezintă o contrapropunere la suspendarea drepturilor de proprietate intelectuală pentru vaccinurile împotriva COVID-19.

UE susține că suspendarea brevetelor nu ar spori producția și a prezentat un plan în trei părți. 

În primul rând, Uniunea Europeană propune ca restricțiile la export să fie reduse la minimum. În al doilea rând, UE ar încuraja dezvoltatorii de vaccinuri să încheie acorduri cu producătorii din țările în curs de dezvoltare și să promită creșterea rezervelor către țările vulnerabile. În al treilea rând, planul UE subliniază că OMC are deja reguli care permit țărilor să acorde licențe producătorilor chiar și fără consimțământul titularului brevetului, deși aceștia ar primi în continuare compensații financiare.

Editor : Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri