Discordia din Dolam. Ce decizie a luat India în privința frontierei cu China

Data actualizării: Data publicării:
china-india-story-fb_647_063017104905

După aproximativ două luni de tensiuni militare la granița himalayană dintre China și India, autoitățile de la New Delhi au hotărât să își retragă trupele militare din zonă, relatează Washington Post.

Ceea ce până recent părea o numărătoare inversă a unui război dintre China și India, și-a schimbat brusc traiectoria politică, după ce miniștrii de Externe din cele două țări au anunțat, luni, că au ajuns la un acord.

Nu este însă clar dacă Beijingul a oferit vreo concesie în schimbul retragerii militarilor indieni din Platoul Dolam, cum ar fi sistarea lucrărilor de construcție a drumului care a aprins fitilul litigiilor frontaliere nerezolvate dintre China și India.

Autoritățile chineze au anunțat că își vor redistribui forțele militare în funcție de cum va evolua situația, precizând însă că nu vor renunța la patrularea zonei.

Într-o scurtă declarație, Ministerul de Externe de la New Delhi a precizat că, pe durata disputei, comunicarea diplomatică dintre India și China a fost constant menținută.

De cealaltă parte, autoritățile diplomatice de la Beijing a declarat că „toți indivizii” și „toate facilitățile” indiene s-au retras pe segmentul de frontieră al Indiei.

Detensionarea vine în marja unei întâlniri a statelor BRICS, care va avea loc weekendul acesta în China. BRICS cuprinde Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud.

În urmă cu două săptămâni, mai mulți soldați chinezi și indieni au aruncat cu pietre unii în alții în regiunea muntoasă Ladakh a statului indian Jammu și Cașmir. Detaliul care a reaprins „harța” frontalieră dintre China și India, debutată violent în 1962, a fost construirea de către chinezi a unui drum pe Platoul Dolam, revendicat de statul Buthan.

Platoul Dolam se află la câțiva kilometri de granița indiană. Autoritățile din Buthan au denunțat intruziunea chineză și au cerut ajutorul Indiei. Oficialii de la New Delhi au reacționat imediat: trupe militare au apărut la fața locului pentru a opri șantierul. Intevenția a stârnit furia Beijingului. Următorul pas: militarii chinezi au apărut și ei în zonă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri