„Doamna cu rachete intercontinentale”, scurt portret al crainicei care a devenit „brand”-ul cel mai de preț al lui Kim Jong-un

Data actualizării: Data publicării:
ri

Prezentatoarea TV pensionată Ri Chun-hee, doamna în hanbok, nu este doar a doua cea mai cunoscută personalitate din Coreea de Nord după liderul Kim Jong-un, ci și întruchiparea „armaghedonului” nuclear al Phenianului, portavocea visului de extincție americană al Regatului Hermit. 

Coborâtă parcă din frescele realist-socialiste, lui Ri i se spune „regina propagandei” și „arma secretă” a lui Kim Jong-un, datorită încrederii de care se bucură la nivel popular. În ultimii 40 de ani, rozul pal al hanbokului afișat de Ri Chun-hee în prime time a rimat cu marile vești cu impact internațional transmise de la pupitrul televiziunii naționale nord-coreene.

Vocea „bubuitoare” și mimica de păpușă de porțelan a crainicei au anunțat duminică testarea cu succes a bombei cu hidrogen: „Testul bombei cu hidrogen, concepută pentru a fi montată pe racheta noastră balistică, a fost de un succes perfect”.

Ri s-a născut în 1943 într-o familie săracă din Tongchong și a studiat arta performativă la Universitatea de Teatru din Phenian. S-a angajat la KCTV, televiziunea regimului nord-coreean, în 1971, iar trei ani mai tâziu, Ri conducea deja departamentul de știri.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Decenii de-a rândul, Ri a fost blazonul celor mai importante știri din istoria Coreei de Nord, de la moartea lui Kim ir Sen şi a fiului său, Kim Jong Il, până la marile decizii luate de liderii supremi, reușind să supraviețuiască valurilor de epurări politice care au pus capăt carierelor multora dintre colegii ei.

Deși s-a pensionat în 2012,  Ri Chun-hee se întoarce la serviciu ori de câte ori ştirea e peste măsură de importantă.

În 2009, revista sud-coreeană Chosul Ilbo relata că Ri trăiește într-o vilă de lux din Phenian, alături de soțul ei, de copii și nepoți.  

Cea mai celebră capodoperă a picturii din Epoca de Aur olandeză este „Fata cu cercel de perlă”, tabloul lui Jan Vermeer van Delft. Acest titlu s-ar putea potrivi, ca parafrază, și notorietății cotidiene a lui Rin Chun-hee, adaptată însă celei mai de preț „resurse” de politică externă a Phenianului: aventurismul balistic. Prin urmare, să ne imaginăm un tablou reprezentând-o pe Ri într-o postură pe placul liderului Kim Jong-un și purtând titlul „Doamna cu rachete intercontinentale”.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri