Doi ani de la masacrele din Paris. Soarta singurului suspect în viață

Data actualizării: Data publicării:
salah abdeslam
Salah Abdeslam

Au trecut doi ani de la atacurile sângeroase din capitala Franței, când o rețea de teroriști a ucis 130 de persoane și a rănit alte câteva zeci, într-o serie de atacuri sincronizate la Stade de France, într-o cafenea din Paris și la sala de concerte Bataclan. Singurul suspect care a supraviețuit, Salah Abdeslam, inca refuză să dea vreo informație despre implicarea sa în atac, dar și despre motivele care l-au împins să pună la cale unul dintre cele mai sângeroase atacuri din Franța.

Bărbatul, în vârstă de 28 de ani, se află sub atentă supraveghere, într-o închisoare de maximă securitate. El a fost arestat în Belgia, în martie 2016, la patru luni de la atacurile care au avut loc pe 13 noiembrie 2015, scrie The Guardian

Abdeslam a jucat un rol-cheie în organizarea atentatelor și în instruirea jihadiștilor pentru a comite atacurile în sincron. Însă în fața judecătorilor, dar și la numeroasele interogatorii, bărbatul a rămas tăcut. Investigatorii au încă multe întrebări legate de atacuri.

Salah Abdeslam și-a lăsat centura cu explozibili într-un coș de gunoi și a fugit în Belgia, la scurt timp după atacul de pe Stade de France. Însă anchetatorii nu știu dacă Abdeslam s-a răzgândit atunci și nu a vrut să se mai sinucidă, așa cum le-ar fi spus apropiaților, sau dacă centura sa nu s-a detonat la timp, din cauza unei defecțiuni.

Abdeslam este cel care a orchestrat întreaga operațiune teroristă. A închiriat mașini și apartamente pentru jihadiști, i-a ajutat să pătrundă în Europa și a fost implicat inclusiv în atacurile din martie 2016, de la Bruxelles.

Bărbatul este ținut în carceră, sub supraveghere 24 din 24 de ore, în cea mai mare închisoare din Europa, Fleury-Mérogis, aflată în sudul Parisului. Principala temere în cazul său este că acesta ar putea să se sinucidă, așa că nu este scăpat de sub vedere nicio secundă.

De altfel, el a cerut să fie judecat în Belgia, în condițiile în care procesul său ar urma să înceapă între 18 și 22 decembrie. Curtea Supremă din Franța nu a decis deocamdată dacă va da curs cererii lui Abdeslam.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri