Donald Tusk, audiat într-o anchetă privind jocuri piramidale

Data publicării:
donald tusk - GettyImages - 9 oct

O comisie parlamentară poloneză intenţionează să îl audieze pe preşedintele Consiliului European Donald Tusk, în cadrul unei anchete privind o schemă Ponzi de investiţii, în urma căreia mii de oameni şi-au pierdut economiile. Schema a funcţionat în perioada în care Tusk a fost premier, relatează Reuters.

donald tusk

Întrebată dacă Tusk va fi invitat pentru a fi audiat în Parlament, şefa comisiei de anchetă, Malgorzata Wassermann, a răspuns: „Acesta este un fapt stabilit, este evident”.

Potrivit oficialului, Tusk va fi audiat pentru că a monitorizat indirect forţele de ordine şi serviciile secrete prin intermediul miniştrilor din cabinetul său.

Anunţul vine după ce liderul partidului eurosceptic aflat la putere, Lege şi Justiţie (PiS), Jaroslaw Kaczynski, a avertizat luna trecută că Tusk ar putea fi inculpat.

Schema Ponzi Amber Gold a funcţionat timp de peste doi ani înainte de a se prăbuşi, în 2012. Peste 10.000 de oameni care investiseră au suferit pierderi de sute de milioane de zloţi.

Amber Gold le-a promis clienţilor săi dobânzi fixe, adesea de peste 10% pe ani, dintr-o presupusă achiziţie de aur. În acelaşi timp, compania a investit milioane într-o companie aeriană low-cost.

Amber Gold a deschis reprezentanţe în toată Polonia, inclusiv în apropiere de Banca Centrală şi de Ministerul de Finanţe.

Compania a închiriat inclusiv un panou publicitar imens în centrul Varşoviei, în care promitea „un depozit în aur”, deşi autoritatea de supraveghere financiară a ţării emisese anterior un avertisment în ceea ce priveşste Amber Gold.

Un raport guvernamental din 2014 afirma că extinderea Amber Gold a fost posibilă din cauza „greşelilor şi lipsei de acţiune” a unor instituţii ale statului, care nu şi-au îndeplinit cum trebuie îndatoririle.

Tusk, fost lider al partidului de centru-dreapta, proeuropean, Platforma Civică, a servit ca premier al Poloniei aproape două mandate înainte de a demisiona în 2014 pentru a prelua conducerea Consiliului European.

Mandatul său în UE va expira la sfârşitul lunii mai 2017, dar analiştii se aşteaptă să încerce să obţină un nou mandat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri