Donald Tusk: Un acord privind Brexitul este posibil până în decembrie

Data publicării:
Merkel And Tusk Meet For Government Consultations
FOTO: Gulliver/ Getty Images

Un acord cu Marea Britanie privind cele trei dosare prioritare ale Brexitului este posibil până la summitul UE din decembrie, a declarat președintele Consiliului European, Donald Tusk, potrivit Agerpres. 

Merkel And Tusk Meet For Government Consultations
Donald Tusk / Gulliver/Getty Images

„Posibil să avem progrese suficiente (privind cele trei dosare prioritare) în negocierile asupra Brexitului la Consiliul European din decembrie”, a scris Donald Tusk pe Twitter după o întrevedere la Bruxelles cu premierul britanic Theresa May. 

„Însă aceasta rămâne o provocare uriașă. Trebuie să vedem progrese din partea Marii Britanii în următoarele zece zile asupra tuturor subiectelor, inclusiv asupra Irlandei”, a insistat Tusk.

Termenul de zece zile coincide cu o întrevedere, pe 4 decembrie, la Bruxelles, între premierul britanic Theresa May și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Liderii celor 27 de țări care rămân în UE după Brexit vor obținerea de progrese în trei domenii — drepturile cetățenilor, o soluție financiară și problema graniței irlandeze — înainte de a da „undă verde” trecerii la negocieri comerciale.

Întâlnirea de vineri de la Bruxelles între președintele Consiliului European și șefa guvernului britanic survine la o săptămână după ce Tusk i-a cerut Theresei May să-și prezinte proiectele până la începutul lunii decembrie dacă dorește să obțină până la Crăciun '„undă verde” pentru deschiderea de tratative comerciale post-Brexit.

După discuția de vineri cu Donald Tusk, Theresa May a făcut referire la o „atmosferă foarte pozitivă”.

„Există încă probleme asupra diferitelor subiecte pe care le negociem și care trebuie rezolvate, însă a existat o atmosferă foarte pozitivă în cadrul discuțiilor și sentimentul sincer este că vrem să mergem înainte împreună”, a declarat Theresa May pentru jurnaliști la plecarea de Bruxelles, unde a participat la summitul Parteneriatului Estic.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri