Erdogan amenință că deschide granițele migranților care vor să vină în Europa

Data actualizării: Data publicării:
ERDOGAN
Foto: Gulliver/GettyImages

Președintele turc Recep Erdogan a amenințat, vineri, că va deschide granițele Turciei pentru ca migranții ilegali să poată ajunge în Europa, ca răspuns după ce Parlamentul European a votat înghețarea temporară a negocierilor de aderare a Turciei la Uniunea Europeană, relatează AFP și Reuters.

ERDOGAN
Foto: Gulliver/GettyImages

"Ascultați-mă și luați aminte, dacă veți continua în acest fel, atunci granițele se vor deschide", a declarat Erdogan într-un discurs pe care l-a ținut la Istanbul, vineri, referindu-se la votul recent al Parlamentului European, potrivit AFP. "Nici eu, nici poporul meu nu vom fi afectați de aceste amenințări deșarte. Nu contează nici dacă ar fi (fost) un vot în unanimitate (al Parlamentului European)", a adăugat Erdogan, citat de Reuters.

"Noi suntem cei care hrănim trei până la 3,5 milioane de refugiaţi în această ţară. Voi v-aţi trădat promisiunile", a transmis Erdogan UE, citat de Associated Press.

"Atunci când 50.000 de migranţi s-au adunat la postul de frontieră Kapikule (la frontiera turco-bulgară) aţi strigat după ajutor. Aţi început să vă întrebaţi «Ce vom face dacă Turcia îşi deschide frontierele?»", a spus Erdogan, citat de AFP.

În martie anul acesta, amintește AFP, Ankara și Bruxelles au încheiat o înțelegere care stabilea că Turcia va ține migranții care vor să ajungă în Europa, un acord care a avut ca efect, până acum, reducerea numărului de migranți care au traversat Marea Egee.

Parlamentul European a adoptat joi o rezoluție prin care cere suspendarea temporară a negocierilor de aderare cu Turcia.

Eurodeputații au votat cu o mare majoritate în favoarea rezoluției, care nu are caracter obligatoriu și prin care se solicită Comisiei Europene și guvernelor naționale să înghețe negocierile în desfășurare între Turcia și Uniunea Europeană.

Rezoluţia PE a fost adoptată într-un context de tensiuni puternice între Turcia şi UE, ale căror relaţii, deja dificile, s-au degradat după puciul eşuat, urmat de epurări de o amploare fără precedent şi care vizează opozanţi politici ai regimului, pe kurzi şi presa critică.

Un semn al tensiunilor dintre Ankara şi UE este faptul că Erdogan a evocat recent opţiunea unui referendum cu privire la continuarea sau nu a procesului de aderare la UE şi o posibilă apropiere de Organizaţia Cooperării de la Shanghai (OCS), înfiinţată de China şi Rusia.

Peste 1,3 milioane de persoane au sosit anul trecut în Europa, ceea ce a declanşat dispute dure între statele membre UE pe tema gestionării acestei crize a migraţiei. Acordul cu Turcia, criticat de organizaţiile pentru drepturile omului, a redus masiv afluxul prin Turcia.

Însă este puţin probabil ca guvernele europene să ia act de rezoluţia PE. Austria a condus ofensiva în vederea opririi negocierilor de aderare ale Turciei la UE, însă Germania, Franţa şi alte state europene susţin deocamdată acest proces, de teamă că o renunţare ar periclita colaborarea cu Erdogan pe tema migraţiei.

Într-un interviu acordat în luna august pentru Digi24, Mehmet Simsek, vicepremierul Turciei, a declart că țara sa a îndeplinit 67 din cele 72 de măsuri de reformă.

De partea turcă, noi ne-am angajat să facem multe lucruri și le-am făcut aproape pe toate, cu excepția anumitor cerințe UE, de schimbare a Codului Penal și să îmblânzim legea noastră antiterorism. În astfel de vremuri când Turcia se confruntă cu amenințări teroriste masive, din partea Daesh, PKK și a altor organizații teroriste, este incredibil că Europa s-a gândit să ne ceară aceste lucruri. Dar, în orice caz, cu aceste excepții, noi ne-am respectat angajamentele. Fluxul de refugiați spre Europa a fost oprit, le-am dat permise de lucru sirienilor, luăm în calcul și ideea de a le oferi cetățenie, i-am pregătit pentru locuri de muncă”, a spus Mehmet Simsek.

Erdogan a lansat aceste declarații la un congres dedicat "justiției pentru femei", care are loc la Istanbul. Aici, Erdogan s-a pronunțat și în privința unui proiect de lege al partidului aflat la putere care a stârnit valuri de proteste în Turcia și care a fost comentat pe larg în presa internațională. Este vorba despre inițiativa de a fi achitați bărbații care au violat minore, în cazul în care se căsătoresc cu ele. După valul de proteste, premierul turc a retras legea din Parlament, iar Erdogan a anunțat, vineri, că legea nu a fost pregătită cu grijă, dar va fi reluată, pe fondul unui consens mai larg.

 

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri