Erdogan reaprinde un vechi conflict cu Grecia

Data publicării:
People Attend Referendum Rally Held by Turkish President
FOTO: Gulliver/GettyImages

Atena s-a declarat „îngrijorată'' miercuri seara de afirmațiile președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, care au sugerat o revizuire a Tratatului de la Lausanne privind granițele Turciei, în ajunul primei vizite în Grecia a unui șef de stat turc după 65 de ani, relatează AFP, potrivit Agerpres.

People Attend Referendum Rally Held by Turkish President
FOTO: Gulliver/GettyImages

„Interviul de astăzi cu președintele Erdogan ridică serioase preocupări și întrebări'', a afirmat într-un comunicat difuzat miercuri seara purtătorul de cuvânt al guvernului grec, Dimitris Tzanakopoulos.

„Guvernul grec și premierul Alexis Tsipras doresc ca vizita să fie ocazia pentru a construi punți, nu pentru a ridica ziduri. Respectarea Tratatului de la Lausanne este piatra de temelie exclusivă și nenegociabilă pe care se poate construi cooperarea sinceră între cele două țări'', a adăugat el.

Aluziile la o revizuire a Tratatului „nu contribuie la climatul pe care încercăm să-l creăm în relațiile noastre și în regiune'', a apreciat de asemenea purtătorul de cuvânt.

În interviul acordat canalului grec Skai, înregistrat în Turcia și difuzat în cursul serii, Erdogan a criticat din nou dimensiunea apelor teritoriale și a spațiului aerian în Marea Egee, precum și Tratatul de la Lausanne din 1923 care definește granițele Turciei, subiecte deosebit de sensibile pentru gazdele sale.

La începutul acestui an, litigiul greco-turc a luat amploare. Nave de război grecesti și turcesti s-au pozitionat atunci, pentru scurt timp, față în față în Marea Egee, în apropierea insulelor grecești pe care Ankara le revendică în logica teritorială a fostului Imperiu Otoman.

Ministerului Apărării de la Atena relata despre o navă lansatoare de rachete a Marinei turce, însoțită de două ambarcațiuni ale forțelor speciale, care patrunsese în apele teritoriale grecești în apropierea insulelor Imia pe care Turcia le revendică atribuindu-le denumirea Kardak.

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri