Exodul militanților Statului Islamic în Turcia. De ce părăsesc pe capete gruparea teroristă

Data publicării:
isis - NYT

Numeroși miltanți și simpatizanți ai Statului Islamic părăsesc gruparea teroristă din Siria și Irak și încearcă să pătrundă în Turcia. Zeci de membri ai ISIS au fost opriți la graniță, iar majoritatea sunt cetățeni străini, care au mers în Siria special pentru a se alătura Statului Islamic, scrie The Guardian.

isis - NYT

Puterea grupării teroriste a scăzut drastic în ultimele luni, ca o consecință a atacurilor coaliției, care au lovit în principalele puncte ale ISIS. În Irak, orașul Mosul a fost eliberat parțial, iar Raqqa, una dintre ultimele fortărețe ale Statului Islamic, este înconjurată, iar forțele siriene se pregătesc de un asalt în următoarele săptămâni.

Din 2013 până acum, se estimează că peste 30.000 de străini au trecut granița în Siria pentru a se alătura luptătorilor ISIS, iar guvernul Marii Britanii estimează că 25.000 dintre aceștia au murit în conflicte.

Oficialii turci spun că un număr tot mai mare de militanți străini au contactat ambasadele țărilor din care provin, pentru a cere să se întoarcă acasă. Cu toate acestea, nu există date clare despre câți teroriști au reușit să treacă granițele și să se infiltreze în Europa. Shiraz Maher, directorul Centrului Internațional pentru Studiul Radicalizării de la King's College, a declarat că "Europa trebuie să țină garda sus. Cel mai probabil, amenințarea terorismului se va intensifica în lunile următoare, pe măsură ce presiunea asupra Statului Islamic este tot mai mare".

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri