Furtuna Harvey | Risc de explozie la o uzină chimică din SUA

Data publicării:
Chemical_Manufacturing

Rezidenții comitatului Harris din Texas, care locuiesc pe o rază de 2,4 km în jurul unei uzine chimice aparținând grupului francez Arkema, au fost evacuați din precauție, din cauza riscului de incendiu sau explozie, au anunțat marți autorități locale și responsabili Arkema, citați de AFP, relatează Agerpres.

„Este doar o măsura de precauție", a subliniat într-un comunicat șeful pompierilor din comitatul care include, de asemenea, orașul Houston, inundat în mare parte în urma trecerii furtunii Harvey.

Arkema a avertizat asupra unei „reacții posibile a unora dintre substanțele chimice prezente în uzină. În mod potențial, reacția chimică ar putea provoca un incendiu ce ar putea produce o cantitate mare de fum negru", precizează autorităților locale într-un comunicat.

Uzina din Crosby produce peroxizi organici, un compus utilizat la fabricarea materialelor plastice.

Într-un comunicat, Arkema a indicat că a trebuit să evacueze o mică echipă care rămăsese la Crosby marți după-amiază, situația devenind prea periculoasă.

„La ora actuală, deși nu credem că există vreun pericol imediat, posibilitatea unei reacții chimice care să ducă la un incendiu și/sau explozie este reală", subliniază compania.

Produsele chimice stocate aici ar trebui refrigerate, dar electricitatea a fost întreruptă de ploile torențiale, iar generatoarele de urgență nu au mai funcționat, fiind inundate.

Substanțele periculoase au fost transferate în hangare pentru a fi depuse în containere refrigerate cu ajutorul unor motoare diesel, dar creșterea nivelului apei nu a făcut posibilă pornirea motoarelor, a explicat Arkema.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri