G20: Trump obţine concesii privind clima şi comerţul

Data publicării:
G20 Nations Hold Hamburg Summit
HAMBURG, GERMANY - JULY 07: International leaders attend the group photo on the first day of the G20 economic summit on July 7, 2017 in Hamburg, Germany. The G20 group of nations are meeting July 7-8 and major topics will include climate change and migration. (Photo by Sean Gallup/Getty Images)

Liderii marilor puteri ale lumii i-au făcut lui Donald Trump concesii în domeniile foarte delicate ale comerţului şi climei, în speranţa de a menţine iluzia unităţii G20, scrie AFP după publicarea comunicatului final al summitului, potrivit News.ro.

G20 Nations Hold Hamburg Summit
FOTO: Gulliver/Getty Images

Declaraţia, adoptată după două zile de summit, marcate de manifestaţii adesea violente, poartă urmele controverselor dintre noua administraţie americană şi restul lumii.

În ceea ce priveşte clima, G20 a luat act de ieşirea Statelor Unite din Acordul de la Paris de luptă împotriva încălzirii climatice şi de izolare a ţării în acest dosar: toate celelalte ţări au afirmat în text că acordul international este „ireversibil”.

În acelaşi timp, Statele Unite şi Donald Trump au obţinut, practic, acordul G20 pentru a purta o politică divergentă, contrară obiectivului ONU privind economii mai puţin consumatoare de carbon. De asemenea, liderii celor mai dezvoltate 20 de economii din lume şi-au luat angajamentul să folosească energiile fosile în mod mai puţin poluant. Concret, este vorba despre dreptul SUA de a vinde gaz de şist.

Statele Unite vizează ţările din Europa de Est, care încearcă să îşi reducă dependenţa energetică de Rusia, vânzându-le gaz lichefiat american.

Aceste compromis a făcut obiectul unor dezbateri dure, pentru că mai multe ţări se tem de "un efect de contagiune”, a explicat un oficial UE citat sub acoperirea anonimatului.

Cancelarul Angela Merkel, gazda summitului, s-a declarat mulţumită că 19 din 20 de state mebre G20 au fost de acord că Acordul de la Paris este ireversibil.

„Cred că este foarte clar că nu am putut ajunge la un consens, însă diferenţele nu au fost muşamalizate, au fost exprimate clare”, a spus ea într-o conferinţă de presă.

Şefa Guvernului german a subliniat că nu este de acord cu opinia premierului britanic Theresa May care a spus vineri că este de părere că Washingtonul s-ar putea decide să se întoarcă în acordul pentru climă.

Pe plan comercial, preşedintele american îşi îngrijorează principalii parteneri cu veleităţile protecţioniste, evidenţiale de sloganul său „America first” şi de ameninţarea cu impunerea de taxe vamale Chinei şi Europei pentru oţel şi automobile.

La summitul G20, SUA au admis în cele din urmă să accepte, în declaraţia finală, o condamnare a „protecţionismului”. Este vorba de o tradiţie a G20, ce repetă anual această prevedere.

Rolul de "supraveghere” al Organizaţiei Mondiale a Comerţului, criticată adesea în trecut în administraţia americană, este sprijinit de asemenea.

În schimb, forumul recunoaşte pentru prima dată dreptul ţărilor victime ale practicilor de dumping să recurgă la „instrumente legitime de apărare comercială”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri