„Game of Thrones”. Orașul din UE care a câștigat zeci de milioane de euro de pe urma serialului

Data actualizării: Data publicării:
fameofthrone

Nu doar cei peste 5.800 de kilometri de coastă cu ieșire la Marea Adriatică propulsează turismul din Croația, ci mai ales un anumit oraș de pe litoralul adriatic. Bijuteria istorică numită Dubrovnik, cea mai proeminentă stațiune croată, parțial distrusă în asediul din timpul războiului croato-sârb din 1991-1995, pe fondul dezintegrării Iugoslaviei, a devenit azi un motor vital al economiei naționale. 

În ultimii ani, Dubrovnik a beneficiat enorm de pe urma serialului HBO „Game of Thrones”. Orașul costier a servit ca locație de film pentru „King’s Landing”, capitala împărăției fictive a lui Westeros.

Un studiu publicat luni în Jurnalul Internațional de Cercetări în Turism ne arată proporțiile infuziei financiare a turismului cinematografic în stațiunea croată.

Între 2012 și 2015, peste 240.000 de turiști au vizitat cantonul Dubrovnik-Neretva, toți fani ai serialului HBO. Sutele de mii de „prozeliți” au cheltuit 125,9 milioane de euro numai în Dubrovnik.

Autorii analizei – Marina Tkalec, Ivan Zilic și Vedran Recher de la Institutul de Economie din Zagreb - au folosit o abordare sintetică pentru a „estima efectele cauzale” ale seriei „Game of Thrones” asupra numărului de sosiri turistice, relatează Balkan Insight.

„Observăm un efect robust și pozitiv al filmării seriei TV în Dubrovnik asupra numărului de sosiri turistice. În plus, există și efecte pozitive asupra altor cantoane din țară”, semnalează autorii în sumarul articolului.

Oraș comercial important în vremuri medievale, Dubrovnik se sprijină economic, în prezent, exclusiv pe turism, care constituie, de asemenea, o piesă vitală în economia națională a Croației.

Potrivit datelor statistice, turismul reprezintă 18% din PIB-ul anual al Croației, cel mai mare procent pe acest segment la scară europeană.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri