Gimnastele americane acuză FBI că nu le-a protejat de Larry Nassar, care le-a agresat sexual. Simone Biles: Cât valorează o fetiță?

Data actualizării: Data publicării:
simone biles
Gimnastele americane acuză FBI că nu le-a protejat de Larry Nassar, care le-a agresat sexual. FOTO: Profimedia Images

FBI ar fi avut informații despre abuzurile la care erau supuse gimnastele din lotul național al Statelor Unite, dar nu a intervenit - sunt acuzații dure, lansate de unele dintre cele mai mari gimnaste americane. Patru dintre ele au fost audiate în Congres. Toate sunt campioane olimpice și mondiale și toate au fost agresate sexual, ani la rând, de fostul medic al echipei SUA, Larry Nassar, condamnat în 2018 la închisoare pe viață.

Simone Biles, gimnastă: "Îl învinuiesc pe Larry Nassar și învinuiesc în egală măsură întregul sistem care a permis ca abuzurile să continue. Dacă permiteți unui prădător să facă rău copiilor, consecințele vor fi rapide și severe"

"Cât valorează o fetiță?" a întrebat ea.

Dezamăgirea a fost numitorul comun din cadrul audierii gimnastelor de către o comisie a Senatului. Multiple campioane olimpice și mondiale, fetele au avut același mesaj: autoritățile nu au reușit să le garanteze siguranța.

McKayla Maroney, gimnastă: "Care mai e sensul reclamării unui abuz, dacă agenții FBI vor îngropa acel raport într-un sertar? M-am săturat să aștept ca oamenii să facă ceea ce e corect. Abuzul meu a fost suficient și merităm să se facă dreptate!"

Mai exact, FBI este acuzat că a tărăgănat investigaţia în acest dosar, ceea ce i-a permis lui Larry Nassar să molesteze și alte fete. Motiv pentru care Departamentul de Justiţie a preluat cazul și a întocmit un raport detaliat.

Aly Raisman, gimnastă: "(Cei de la FBI, n.red.) i-au permis lui Nassar să scape pe ușa din spate. A fost ca și cum i-ar fi oferit pe tavă copii unui pedofil. Era suficient doar ca un adult să facă ceea ce trebuie."

Christopher Wray, directorul FBI: Îmi pare rău că atât de mulți oameni v-au dezamăgit și îmi pare rău, în special, că au existat oameni în FBI care au avut posibilitatea să-l oprească pe acest monstru și au eșuat.

Sunt scuze care vin prea târziu pentru cele peste 150 de fete abuzate de Nassar și familiile acestora.  Condamnat la închisoare pe viață în 2018, fostul medic le-a transmis atunci un mesaj victimelor sale în care își exprima regretele. Părere de rău care i-a lăsat reci pe cei afectați direct sau indirect de pedofilul care trebuia să aibă grijă de sănătatea gimnastelor. 

Procesul a fost presărat cu multe momente emoționante și nu de puține ori spiritele s-au încins înainte ca Nassar să fie plasat pentru totdeauna în spatele gratiilor.

Cele patru sportive sunt printre cele peste 200 de femei care au dat declarații emoționante și au dat informații detaliate despre abuzurile lui Larry Nassar în calitate de medic sportiv al echipei naționale de gimnastică feminină din Statele Unite.

Nassar a fost acuzat de abuzuri sexuale de către mai mult de 330 de femei și fete.

Agenții FBI au acționat greșit și cu întârziere. Dezvăluirile unui raport de 119 pagini

Un raport privind ancheta FBI, publicat în iulie, a dezvăluit numeroase greșeli și întârzieri pe care agenții FBI le-au făcut în timpul investigației, ceea ce a permis ca abuzul lui Nassar să continue încă câteva luni după deschiderea cazului.

Raportul de 119 pagini a constatat că, în ciuda gravității acuzațiilor împotriva lui Nassar, agenții FBI din Indianapolis au acționat cu întârziere. Ei nu au ascultat toate mărturiile.

Puți în fața acestor acuzații, doi oficiali FBI au mințit în timpul audierilor pentru a-și acoperi greșelile, se mai arată în raport. Potrivit FBI, unul dintre acești oficiali a fost concediat.

Directorul FBI, Christopher Wray, și-a cerut scuze pentru „conduita condamnabilă” și „erorile fundamentale” detaliate în raportul din iulie.

Wray a preluat conducerea agenției în 2017, dar s-a angajat să împiedice repetarea unor astfel de situații.  

El a recunoscut că munca ambilor agenți a încălcat codul de conduită al FBI, dar că acest tip de comportament nu caracterizează echipa sa.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri