I se spune „Rambo din Irak”, luptătorul șiit care a devenit coșmarul Statului Islamic

Data publicării:
isis-nightmare-600-11

În acte îl cheamă Ayoub Fale Hasan Rabiei, dar toți îi zic „Rambo din Irak”, un militar cu fizic herculean care luptă pe frontul irakian, ca lider al miliției șiite, împotriva jihadiștilor Statului Islamic.

Printre soldați, „Rambo din Irak” este cunoscut pentru pedepsele crunte și elaborate aplicate militanților ISIS capturați. Mai multe dovezi video au apărut în ultimii ani pe Internet, în care Ayoub este protagonistul unor scene dintre cele mai violente, tărând cadavrul unui jihadișt de păr și lovindu-l în mod repetat de un zid, relatează France 24.

Într-un alt clip, bărbatul dă foc cu o brichetă bărbii unui luptător ISIS, zicându-i: „Du-te la fecioarele tale din paradis”.

Însă pofta de sânge a lui „Rambo din Irak”, în calitate de lider al miliției șiite, nu pare a se rezuma doar la jihadiștii Statului Islamic, ci vizează și civilii, potrivit unui raport al Ofpra, oficiul francez pentru protecția refugiaților și apatrizilor.

„A devenit prea binecunoscut într-un sens; acum el este văzut ca una dintre fețele luptei împotriva Statului Islamic. Apare alături de Patrick Simonnet, ambasador UE în Irak, în timpul întâlnirilor. Nu doar că este cunoscut în Irak sau în Orientul Mijlociu, ci și în alte regiuni. Iar milițiile șiite nu vor să aibă o imagine violentă pe scena mondială”, scrie Wassim Nasr, jurnalist France 24 și expert în mișcări jihadiste.

Dacă printre camarazi, „Rambo din Irak” face figura unui erou, responsabilii din Brigăzile lui Imam Ali, în contul căruia lucrează Ayoub, au luat poziție recent - după alte situații în care au reacționat prin apatie -, declarând că luptătorul a comis faptele „în nume propriu” și că va fi „urmărit penal”, deoarece atrocități precum decapitările, arderea sau mutilarea sunt ilegale. 

Pe 9 iunie, „Rambo din Irak” a publicat o înregistrare video de 45 de minute în care admite faptele, dar ține să sublinieze că, în ciuda declarațiilor facute de Brigada lui Imam Ali, nu a fost dat afară din miliția șiită, ci doar criticat. „Eu sunt cel din filmări și am făcut o greșeală. Sunt pregătit să fiu urmărit penal în Irak sau internațional”, spune Ayoub Fale Hasan Rabiei în înregistrare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri