Igor Dodon duce R. Moldova sub aripa Rusiei

Data actualizării: Data publicării:
igor dodon molodva agerpres_9223915
FOTO: Agerpres

Au trecut doar două săptămâni de când Igor Dodon a câştigat preşedinţia Moldovei şi deja Chişinăul pare să sară în barca Rusiei. Vicepremierii celor două ţări au negociat la Moscova semnarea unui acord de cooperare economică, urmând ca, la finele anului, Dodon să se întâlnească cu Putin pentru a obţine ridicarea embargoului pe produsele alimentare moldoveneşti.

Ruşii s-au angajat să ofere 75.000 de autorizații pentru transportatorii moldoveni în Federaţia Rusă şi alte 750 pentru a tranzita Rusia către ţări terţe precum Kazahstan sau Kârgâstan. Discuţiile s-au purtat la şedinţa comisiei moldo-ruse de cooperare economică, reuniune care s-a făcut acum după o pauză de patru ani de zile.

Chiar şi aşa reorientarea Moldovei către Est ar putea fi exagerată. Igor Dodon şi-a bazat campania pe ideea că acordul de asociere la UE e toxic din punct de vedere economic, însă Europa şi America trimit ajutoare financiare importante în Moldova. Mai mult, oficialii încă speră că ţara va primi un împrumut de aproape 180 de milioane de dolari de la FMI pentru a-şi priponi sistemul bancar după ce 3 bănci au fost devalizate.

Şi România a aprobat un împrumut de 150 de milioane de euro pentru Moldova, dar banii sunt viraţi abia când ţara se înhamă la reforme. Şi aici poate puncta Dodon. Pentru elita politica din Moldova reorientarea totală către Rusia ar putea fi mai puţin tentantă decât poziţionarea la mijlocul drumului.

O Moldovă blocată între Rusia şi Europa poate obţine beneficii de la ambele părţi la costuri mici - adică mai puţină anti-corupţie, cât si mai puţine reforme.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri