Imagini rare surprinse de un satelit în "ultima fortăreață" a Statului Islamic

Data actualizării: Data publicării:
McKenzie Intelligence Services/CNN

Un satelit a surprins câteva imagini rare deasupra orașului sirian Raqqa, una dintre ultimele fortărețe ale Statului Islamic. Cucerit în urmă cu trei ani de gruparea extremistă, orașul este acum unul dintre cele mai izolate de pe fața pământului, scrie CNN, care publică mai multe capturi surprinse de un satelit.

McKenzie Intelligence Services/CNN
McKenzie Intelligence Services

Imaginile din satelit filmate pe 26 martie arată detalii mai puțin cunoscute din capitala proclamată a] ISIS. Orașul este dominat de militanții Statului Islamic, care și-au instalat puncte de trecere și și-au arborat steagul deasupra clădirilor pe care le consideră acum sediu operațional.

Stuart Ray, un specialist al Serviciilor de Inteligență McKenzie, a analizat imaginile și susține că orașul a fost afectat de loviturile aeriele ale coaliției mai puțin decât ar fi fost așteptat. Clădirile care au fost lovite au rămas aproape intacte, nu s-au prăbușit, iar infrastructura la fel, deși acest lucru nu înseamnă că este și funcțională, susține Ray.

Unul dintre podurile de acces spre Raqqa a fost distrus parțial de loviturile aeriene și pare impracticabil, iar clădirea în care își are sediul Statul Islamic este flancată de mașini și două puncte de acces.

Raqqa este una dintre ultimele fortărețe ale Statului Islamic, după ce orașul irakian Mosul a fost eliberat parțial. Forțele de apărare siriene au înconjurat Raqqa, iar un asalt asupra orașului ar putea fi inițiat în săptămânile următoare.

Militanții ISIS au izolat Raqqa, iar singurele informații despre viața localnicilor sunt cumplite: există mari probleme cu aprovizionarea cu alimente și apă potabilă, iar oamenii trăiesc în teroare, după ce Statul Islamic a organizat numeroase execuții în piața publică.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri