Informație confirmată: Putin și-a găsit contracandidată pentru alegerile prezidențiale. Cine este Ksenia Sobchak

Data actualizării: Data publicării:
ksenia-sobchak-paris

Zvonurile din presa rusă s-au adeverit: prezentatoarea TV Ksenia Sobchak va intra în cursa prezidențială din 2018.

Prezentatoarea a confirmat miercuri informația într-o ediție a emisiunii „Sobchak Live” de pe canalul de știri Dozhd TV, transmite de The Moscow Times.

De asemenea, Ksenia Sobchak a trimis și o scrisoare cotidianului Vedomosti în care și-a expus motivele pentru care a decis să devină contracandidata lui Vladimir Putin în scrutinul de anul viitor.

Sobchak susține că interzicerea candidaturii liderului lui Aleksei Navalnîi, din cauza unei condamnări pentru deturnare de fonduri, situație pe care liderul opoziției a catalogat-o de nenumărate ori ca fiind motivată politic, nu ar trebui să ducă la boicotarea cursei prezidențiale.

Istoria ne demonstrează, scrie prezentatoarea, că alegerile controlate de guverne autoritare „s-au transformat în motive și instrumente pentru schimbări democratice autentice”.

Ksenia Sobchak este fiica lui Anatoly Sobchak, primarul Sankt Petersburgului între 1991 și 1996.

Anunțata confruntare politică dintre actualul lider de la Kremlin și Ksenia Sobchak readuce în lumina reflectoarelor o filă din biografia lui Putin strâns legată de familia prezentatoarei.

Vladimir Putin l-a considerat pe Anatoly Sobchak unul dintre mentorii săi.

Președintele Rusiei a fost viceprimarul Sankt Petersburgului în mandatul lui Anatoly Sobchak, care a fugit din Rusia în 1996, după ce a devenit protagonistul unor investigații penale.

Fostul primar al Sankt Petersburgului, orașul de baștină al lui Putin, s-a întors în Rusia în 1999, după ce liderul de la Kremlin a ocupat fotoliul de premier, murind însă peste un an, în martie 2000.

Moartea lui Sobchak a trezit la acea dată suspiciunea că fostul edil ar fi fost otrăvit.

În ultimele luni, mass-media din Rusia a scris în repetate rânduri că Vladimir Putin o va folosi pe Ksenia Sobchak pe post de candidatură-paravan, pentru a întreține aparențele unui proces electoral democratic. 

„Idee Kremlinului este foarte simplă”, spune Aleksei Navalnîi într-un clip pe YouTube, publicat pe 21 septembrie. „Au nevoie de caricatura unui candidat liberal, mai ales dacă nu vor să mă înregistreze (în alegerile prezidențiale – n.r.)”, subliniază liderul opoziției.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri