INVESTIGAȚIE. Rudenie și obscuritate. Bogătașii misterioși din cercul interior al lui Vladimir Putin

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Alexsey Druginyn/ Getty Images
Foto: Alexsey Druginyn/ Getty Images

O investigație OCCRP scoate la iveală averile impresionante – și fără un traseu fiscal identificabil – pe care le au persoanele din cercul interior al președintelui rus Vladimir Putin. Prin cerc interior, jurnaliștii se referă la un mix format din membri de familie, prieteni vechi și acoliți care „au devenit membri de familie”.

Russian Prime Minister Vladimir Putin (C
Foto: Alexsey Druginyn/ Getty Images

Averea lui Vladimir Putin a fost estimată anterior la 200 de miliarde de dolari. Însă în mai toate interviurile pe care liderul de la Kremlin le-a oferit cu privire la acest subiect a respins constant faptul că ar fi posesorul unei bogății fabuloase.

Majoritatea celor din cercul interior al lui Putin au conexiuni financiare în companii din sectorul resurselor naturale din Rusia, pe filierele capitalului de stat, iar singurul lor numitor comun este legătura lor cu președintele rus, notează OCCRP.

„Un grup mai mic și mai misterios – împuterniciții – nu are nicio explicație evidentă pentru bogățiile lui ascunse. Împuterniciții pretind că nu sunt oameni de afaceri, nu sunt cunoscuți de marele public și, în unele cazuri, nu au nici cea mai mică idee despre averile care sunt înregistrate pe numele lor. Din nou, aceștia au un numitor comun: toți sunt prieteni ai familiei lui Putin sau din copilăria lui”, se precizează în investigație.

Bogăția „împuterniciților” poate fi explicată „prin cea mai simplă explicație”: ar putea fi vorba despre banii lui Vladimir Putin. „Dar în Rusia nimic nu este simplu”.

Printre cei mai bogați parteneri ai liderului de la Kremlin se numără Mihail Șelomov, Serghei Rodulgin și Piotr Kolbin. Cei trei se feresc de atenția presei, „au pierdut șirul companiilor pe care le dețin” și „nu pot să explice orginile bogăției lor”, trezind suspiciuni referitoare la scopul activelor – dacă le aparțin sau sunt doar un paravan.

Șelomov, „șeful specialist”

Șelomov este fiul verișoarei lui Vladimir Putin, Liubov Șelomova. Deși a lucrat ca „șef specialist” pentru o companie maritimă de transport și a câștigat un salariu relativ modest, „Șelomov a achiziționat active pe durata câtorva ani în valoare de aproape 600 de milioane de dolari, potrivit celor mai recente cifre”. Activele includ un pachet de acțiuni la Bank Rossiya, cunoscută ca „banca prietenilor lui Putin”, un alt pachet de acțiuni la SOGAZ, compania de asigurări deținută de gigantul Gazprom, și un alt pachet de acțiuni la o companie atribuită fraților Rotenberg, protagoniștii unui enorm scandal bancar „Spălătoria Rusească”, prieteni din copilărie ai șefului de la Kremlin și cunoscuți în Rusia sub numele „Regii Comenzilor de Stat”. Compania lui Mihail Șelomov – Accept – deține 50% din Igora Drive, o pistă de raliuri care se construiește în prezent în Sankt Petersburg, orașul de baștină al lui Vladimir Putin.

Violonistul Rodulgin

Serghei Rodulgin este un prieten de familie al lui Vladimir Putin. Potrivit OCCRP, Serghei este nașul fiicei lui Putin, Maria Putina. Deși nu este om de afaceri, ci violonist, Rodulgin a apărut în Panama Papers. Scurgerile de informații au indicat numele lui Serghei Rodulgin ca fiind legat de o serie de companii offshore care fuseseră folosite pentru a transfera 2 miliarde de dolari. Miliardele provin de la o filială din Cipru, deținută de stat, a băncii VTB Bank și de la alți prieteni ai președintelui rus, inclusiv frații Rotenberg. De asemenea, Rodulgin deține și o participație la Video International, o companie TV de publicitate din Rusia.

Măcelarul Kolbin

Piotr Kolbin. O investigație a postului de televiziune Dozhd din 2016 a revelat faptul că Piotr Kolbin este un vechi prieten din copilărie al lui Vladimir Putin. Piotr a trăit mulți o viață modestă de măcelar. Cu toate acestea, scrie OCCRP, între 2005 și 2010, Kolbin deținea 10% din Gunvor, unul dintre cei mai mari comercianți de mărfuri din lume, aparținându-i oligarhului Ghenadie Timcenko. Iar între 2009 și 2010, Kolbin apărea menționat ca având o participație 25,1% în Yamal LNG, un proiect cu licență de exploatare a unei pungi uriașe de gaze din regiunea autonomă rusească Yamalo-Nenets. În 2011, Piotr Kolbin a cumpărat acțiunile de la Gazprombank cu 81,8 milioane de dolari și le-a vândut companiei Novatek a lui Timcenko pentru suma de 526 de milioane de dolari.

Investigația OCCRP a fost derulată împreună cu ziarul Novaya Gazeta.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri