Ipoteză SF a propagandei ruse: „sentimentul supranatural” al lui Vladimir Putin

Data actualizării: Data publicării:
putin

O ipoteză „exotică” de ultimă oră, demnă de primele poziții în orice top al teoriei conspirației, vizează codul genetic al președintelui rus Vladimir Putin.

Ororile asediului nazist de aproape 900 de zile asupra Leningradului în cel de-al Doilea Război Mondial au lăsat în urmă o mutație în codul genetic al supraviețuitorilor, care a fost ulterior transferată descendenților lor, inclusiv un „sentiment supranatural” de responsabilitate civică. Liderul de la Kremlin, născut în Sankt Petersburg (fost Leningrad), a primit prin moștenirea genetică a acestei generații o „genă de aur”. Această ipoteză science fiction îi aparține unei regizoare din Rusia, Eleonora Lukianova, și stă la baza recentului ei film – „Blockade Blood, Genetics”.

Filmul a dispus de o finanțare generoasă din partea Ministerului rus al Culturii, transmite RFE/RL, adăugând că mai mulți deputați din Duma de Stat și veterani din al Doilea Război Mondial au fost invitați recent să asiste la o proiecție în avanpremieră a peliculei.

Asediul asupra Leningradului a fost una dintre cele mai sângeroase file ale conflagrației mondiale, cu peste 1 milion de morți provocate de foamete, boli și de bombardamente.

Novaya Gazeta scrie că filmului Eleonorei Lukianova pornește de la o întrebare: De ce un segment mare al populației orașului Sankt Petersburg se distinge într-un „singur grup comportamental-psihilogic” fără o legătură ancestrală vizibilă?

Răspunsul nu poate fi decât unul, sugerează filmul, potrivit RFE/RL: supraviețuitorii asediului împart aceeași mutație genetică, caracterizată printr-o „mare responsabilitate pentru tot ce se întâmplă în țară”.

CITIȚI ȘI: FOTO. Trucurile lui Putin înainte de alegeri

În filmul de 48 de minute este enumerată o listă a personalităților născute în Sankt Petersburg, capul de listă fiind ocupat de președintele rus Vladimir Putin. Liderul de la Kremlin s-a născut în 1952, la nouă ani după asedierea Leiningradului. Prin urmare, este unul dintre urmașii supraviețuitorilor.

Alți doi purtători ai „genei de aur”, în viziunea regizoarei, sunt Patriarhul Kiril al Moscovei și, unul dintre susținătorii fervenți ai proiectului cinematografic, Serghei Mironov, șeful Partidului Rusia Justă.

Fundamnetul științific al filmului îl constituie cercetările lui Oleg Glotov, de la Institutul Ott pentru Cercetări în Obstetrică și Ginecologie, cu sediul la Sankt Petersburg.

În trecut, Glotov a argumentat că, studiind supraviețuitorii asediului, a identificat trei variații genetice asociate unui metabolism mai eficient în cazul persoanelor care au suferit de foamete.

În Rusia, de altfel, există o întreagă cultură vizuală propagandistică polarizată în jurul imaginii de „export” a lui Vladimir Putin, în special pe segmentul de PR al pictorialelor în care președintele este redat în tonurile unui Hercule al neo-imperialismului rusesc – de la scufundările pravoslavnice în ape înghețate și până la ipostazele de călăreț paramilitar la bustul gol, înfruntând - printre blițurile fotografilor - vitregiile stepei euroasiatice.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri