Israelul declară că Soros e o amenințare

Data actualizării: Data publicării:
George Soros Speaks About The Euro
Foto: Gulliver/GettyImages

Ministerul de Externe al Israelului a emis un comunicat în care îl denunță pe miliardarul american George Soros, o acțiune ce pare destinată să apropie Israelul de Ungaria, înaintea vizitei de săptămâna viitoare la Budapesta a prim-ministrului Benjamin Netanyahu, a relatat luni agenția Reuters, citată de Agerpres.

soros
Foto: Guliver/GettyImages

George Soros, un evreu născut în Ungaria, care și-a cheltuit o mare parte din avere finanțând grupuri pro-democrație și pentru drepturile omului, a fost criticat în mod repetat de guvernul de dreapta al Ungariei din cauza sprijinului său pentru o politică mai deschisă privind imigrația. 
     
Prim-ministrul Viktor Orban a sprijinit o campanie în care Soros era prezentat drept un inamic al statului. "Să nu-l lăsăm pe Soros să fie cel care râde la urmă" — acesta era textul afișat pe panouri alături de imaginea finanțatorului în vârstă de 86 de ani. Grupurile evreiești și nu numai au acuzat că este o campanie care alimentează antisemitismul. 

Soros, care reacționează rareori la atacurile personale, nu a făcut comentarii despre panouri. Dar grupurile evreiești din Ungaria și Human Rights Watch, o organizație finanțată parțial de Soros, au condamnat campania, declarând că "amintește de posterele naziste din timpul Celui de-Al Doilea Război Mondial".   Multe postere au fost vandalizate cu graffiti proferând insulte antisemite, inclusiv cuvintele "evreu împuțit".  

Ambasadorul Israelului în Ungaria a transmis un comunicat în care denunța campania, spunând că "evocă amintiri triste și, în același timp, propagă ura și teama", o referire aparentă la rolul Ungariei în deportarea a 500.000 de evrei în timpul Holocaustului. Dar la câteva ore după comentariile ambasadorului, făcute în weekend, Ministerul de Externe al Israelului a publicat o "clarificare" în care afirmă că Soros este o țintă legitimă pentru critici. 
     
"În niciun caz comunicatul (ambasadorului) nu a fost destinat să delegitimizeze criticile la adresa lui George Soros, care subminează continuu guvernele alese în mod democratic ale Israelului", a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Emmanuel Nahshon, adăugând că Soros finanțează organizații "care defăimează statul Israel și caută să îi nege dreptul la apărare". 

Un purtător de cuvânt al Fundațiilor Societății Deschise ale lui Soros nu a răspuns imediat la solicitarea de a face un comentariu. 
          
Decizia neobișnuită a Ministerului de Externe israelian de a emite un comunicat de clarificare a comentariilor unuia dintre ambasadorii săi intervine cu câteva zile înainte ca Netanyahu, care este de asemenea și ministru de externe al Israelului, urmează să îl viziteze pe Viktor Orban, notează Reuters. 
     
De obicei, Israelul denunță rapid antisemitismul sau amenințările la adresa comunităților evreiești din întreaga lume, dar a ales în acest comunicat să se concentreze asupra amenințării pe care consideră că o reprezintă Soros pentru democrația israeliană. 
     
Printre organizațiile finanțate de Soros se numără Human Rights Watch, care este adesea critică în legătură cu ocupația israeliană a Cisiordaniei și politicilor Israelului față de palestinieni. 
     
Ca și Ungaria, Israelul a adoptat o legislație ce urmărește să limiteze influența organizațiilor nonguvernamentale care primesc o mare parte din finanțare din străinătate. 
     
Luna trecută, Israelul și Ungaria au intrat în dezacord pentru scurt timp după ce Orban l-a lăudat pe liderul Ungariei din Al Doilea Război Mondial, Miklos Horthy, numindu-l un "om de stat excepțional".  Horthy a fost un aliat al lui Adolf Hitler și a aprobat legislația anti-evreiască din anii 1920 și 1930, cooperând de asemenea cu germanii în deportarea de evrei unguri în timpul Holocaustului. 
     
Inițial Israelul s-a alarmat, dar apoi a acceptat repede explicația guvernului ungar că Orban are toleranță zero față de antisemitism și că nu a sugerat că tot ce a făcut Horthy a fost pozitiv. 
     
Legăturile puternice dintre Netanyahu și Orban au stârnit nedumerire în Uniunea Europeană, unde Orban este văzut ca un rebel care se opune principiilor liberale, comentează Reuters. Partidul său a redus libertatea presei și a boicotat eforturile UE de a combate criza migranților. 
     
Ungaria a purtat discuții cu Israelul pentru achiziționarea gardurilor de securitate destinate să îi țină pe imigranți afară din țară, în timp ce Israelul caută să aibă legături mai bune cu țările de la care speră că îi vor ține partea în orice discuție a UE în care Israelul este criticat.

Citiți și: 

Dragnea: Nu știu ce are Soros cu mine, dar are ceva

Liviu Dragnea merge din nou în Israel

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri