Jair Bolsonaro ar putea pierde alegerile din primul tur. Sondajele arată un avans uriaș al contracandidatului său, Lula da Silva

Data actualizării: Data publicării:
Bărbat între bannere de campanie de la alegerile prezidențiale din Brazilia
Lula da Silva și-a păstrat avansul în sondaje față de actualul președinte Jair Bolsonaro. Foto: Profimedia Images

Fostul președinte al Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, își menține avansul mare în sondaje față de actualul președinte, Jair Bolsonaro și ar putea să câștige alegerile prezidențiale chiar din primul tur, care va avea loc duminică. Un sondaj publicat joi arată un avans de 14 puncte procentuale al lui Lula față de Bolsonaro.

Potrivit institutului Datafolha, Lula de Silva ar avea 48% din intenţiile de vot, faţă de 47% în urmă cu o săptămână, iar Bolsonaro a progresat şi el cu un punct, la 34%.

Cei doi favoriţi şi-au mărit avantajul faţă de locul al treilea, Ciro Gomes, care a scăzut de la 7% la 6%, iar Simone Tebet a rămas stabilă la 5%.

Lula, care a guvernat deja Brazilia din 2003 până în 2010, poate fi ales pentru al treilea mandat din primul tur dacă obţine mai mult de 50% din voturile exprimate, fără voturile nule.

Potrivit numărătorii Datafolha, dacă se exclud posibilele voturi anulate, Lula este creditat chiar cu 50% din aceste intenţii de vot exprimate, ca în urmă cu o săptămână, faţă de 36% pentru preşedintele de extremă dreapta (35% în ultimul sondaj).

Acest scor al fostului preşedinte de stânga rămâne în marja de eroare a sondajului (+ sau - 2 puncte procentuale), lăsând să planeze incertitudinea privind desfăşurarea celui de-al doilea tur, în 30 octombrie.

În turul al doilea, Lula da Silva ar câştiga cu 54% din voturi, faţă de 39% pentru Bolsonaro, potrivit Datafolha.

„Este dificil să faci vreo predicţie dacă Lula va câştiga sau nu primul tur, chiar dacă sondajele îi oferă un avantaj confortabil”, a declarat pentru AFP Jairo Nicolau, politolog la Fundaţia Getulio Vargas, conform Agerpres.

Acest sondaj de opinie a fost realizat pe un eşantion de 6.800 de respondenţi, mai mulţi decât pentru precedentele, iar un sondaj final va fi publicat de Datafolha sâmbătă.

Într-un sondaj publicat luni de institutul Ipec, Lula a fost credit cu 52%, faţă de 34% pentru Bolsonaro.

Bolsonaro, un personaj controversat, cunoscut pentru declarațiile sale revoltătoare, pentru coronascepticism,  pentru negaționism al crizei climatice și pentru nepotism, și-a pierdut din popularitate mai ales în ultimii doi ani, pe fondul crizei sanitare care a ucis aproape 700.000 de brazilieni sub conducerea președintelui de extremă-dreapta.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri