Kim Jong-un ar fi trimis în secret emisari ca să obțină de la analiștii Casei Albe informații despre „mesajele neconvenționale” ale lui Trump

Data actualizării: Data publicării:
61829952

Coreea de Nord ar căuta în secret să poarte discuții cu analiști republicani apropiați de Washington pentru a putea să dezlege semnificațiile mutărilor politice ale președintelui american Donald Trump, relatează The Telegraph.

O investigație a cotidianului Washington Post a dezvăluit că Phenianul a abordat câțiva analiști și oficiali de rang înalt, cerându-le expertiză pentru a putea înțelege „mesajele neconvenționale” ale lui Donald Trump la adresa regimului lui Kim Jong-un.

Informația a fost furnizată cotidianului american de un fost analist al CIA, Bruce Klinger, actual expert senior în problema nord-coreeană în cadrul Fundației Heritage, apropiată de administrația Trump.

Klinger a spus că a declinat nenumărate invitații din partea Coreei de Nord de a participa la diverse întâlniri la Phenian.

„Chiar dacă astfel de întâlniri pot fi utile, dacă regimul vrea să transmită un mesaj clar, ar trebui să contacteze direct guvernul SUA”, a declarat Bruce Klinger.

Intermediarii nord-coreeni ar fi încercat, de asemenea, să îl abordeze și pe Douglas Paal, un fost expert pe zona asiatică în Consiliul de Securitate Națională al SUA.

Emisarii lui Kim Jong-un ar fi vrut ca Paal să le aranjeze, într-un loc neutru, cum ar fi Elveția, discuții cu analiștii care au relații la nivelul aparatului administrativ al Casei Albe.

Nord-coreenii au primit un refuz categoric și din partea lui Douglas Paal.

Președintele american Donald Trump a avertizat Coreea de Nord că orice variantă militară de soluționare a conflictului ar fi „devastatoare pentru regimul de la Phenian”, însă a afirmat că Washingtonul nu dorește ca prima sa opțiune să fie una violentă.

Într-o conferință de presă susținută la Casa Albă, Trump a lansat noi amenințări la adresa dictaturii conduse de Kim Jong-un: „Suntem complet pregătiți pentru o a doua opțiune, una la care am prefera să nu apelăm. Dar această opțiune este una devastatoare, vă pot spune sigur, devastatoare pentru Coreea de Nord. Este vorba despre varianta militară. Dacă suntem forțați să apelăm la ea, o vom face”.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri