Kim Jong-un, vizită misterioasă la frontiera cu Coreea de Sud

Data publicării:
kim-jong-un

Liderul nord-coreean Kim Jong-Un a vizitat o unitate militară în apropierea frontierei intercoreene luna aceasta, când nu a apărut în public timp de 15 zile, au indicat marți surse ale guvernului de la Seul, citate de Yonhap, relatează Agerpres

La începutul lunii august, Kim a efectuat o inspecție care nu a fost acoperită de mass-media de stat la respectiva unitate militară, amplasată la aproximativ 1 km distanță de un punct de grăniceri al Coreii de Sud (GOP) în partea centrală a frontierei dintre cele două Corei.

Nu se știe exact ce a făcut liderul nord-coreean în cadrul acestei inspecții, dar armata sud-coreeană consideră puțin obișnuită această inspecție, vorbind despre un demers ascuns în eventualitatea unor provocări tactice din partea Coreii de Nord.

Un responsabil militar sud-coreean afirmă că unitatea de frontieră inspectată de Kim este înconjurată de zone montane și cursuri de apă, un cadru natural ce favorizează posibilitatea unor provocări din partea armatei nord-coreene.

Vizita secretă a lui Kim Jong-Un ar fi avut loc înainte de 14 august, când acesta a inspectat postul de comandă al forțelor strategice. În acea perioadă, liderul de la Phenian a anunțat amânarea lansării unor rachete înspre zona insulei americane Guam.

Din 30 iulie, când a sărbătorit testul reușit cu o rachetă balistică intercontinentală (ICBM), Kim Jong-Un nu a mai apărut în public timp de 15 zile.

Luni, Coreea de Sud și SUA au început exerciții militare comune pe o perioadă de zece zile, denunțate de Phenian drept o repetiție de invazie a Coreii de Nord.

Armata nord-coreeană a amenințat marți că este pregătită să aplice represalii „nemiloase” împotriva Coreii de Sud și a Statelor Unite în contextul acestor exerciții anuale denumite Ulchi Freedom Guardian.

Forțele armate nord-coreene care staționează în apropiere de Panmunjom, pe linia de demarcare dintre cele două Corei, au declarat că SUA au ignorat avertismentele sale de a face o alegere corectă, ceea ce justifică „pedeapsa nemiloasă” a Phenianului, a relatat agenția de presă oficială nord-coreeană KCNA, citată de Yonhap.

„SUA vor fi în întregime responsabile pentru consecințele catastrofale provocate de astfel de manevre de război agresive pentru că au ales confruntarea militară (cu Coreea de Nord)", a afirmat un purtător de cuvânt al armatei nord-coreene într-o declarație difuzată în limba engleză de KCNA.

Tensiunile dintre Phenian și Washington s-au intensificat după ce președintele american Donald Trump și regimul de la Phenian au făcut schimb de declarații belicoase, sugerând posibilitatea unor atacuri militare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri