Liderii COVAX, UNICEF și OMS somează țările bogate: Donați vaccinuri pentru țările sărace, acum!

Data publicării:
un baiat sapa cu o lopata o groapa, in spatele lui este si un excavator
Un băiat sapă gropi pentru morții de Covid în Taez, Yemen, țară lovită grav și de pandemie, și de război. Sursa foto: Profimedia Images

Liderii COVAX, mecanismul global de achiziție și livrare de vaccinuri anti Covid, au făcut, joi, un apel către guvernele țărilor bogate, de a dona urgent doze pentru țările sărace, existând o lipsă acută de 190 de milioane de doze față de calculele inițiale, parțial și din cauză că India, lovită grav de pandemie, a oprit exporturile. 

COVAX a livrat peste 70 de milioane de doze în 126 de țări din februarie până acum, de la insule izolate până la zone de conflict, gestionând cea mai mare și mai complexă campanie de vaccinare din istorie. Peste 35 de țări și-au primit primele vaccinuri prin acest mecanism. 

„Țările care se află într-o situație avansată în privința vaccinării populației înregistrează scăderea cazurilor de Covid, internările în spital scad și există semne ale revenirii la o viață normală. Totuși, tabloul global este mult mai îngrijorător. 

Chiar dacă COVAX va avea la dispoziție cantități mai mari către finalul anului, datorită contractelor deja încheiate cu mai mulți producători, dacă nu gestionăm acum criza de vaccin, consecințele vor fi catastrofale”, se arată în apelul celor patru lideri. 

„Este imperativ să asigurăm finanțarea și vaccinurile pentru COVAX chiar acum, pentru țările sărace, cu ocazia summit-ului din 2 iunie. Este nevoie ca guvernele și sectorul privat să deblocheze de urgență doze de vaccin începând cu luna iunie, și să aloce banii necesari livrării”, spune apelul COVAX, care cere „acțiuni urgente”:

  • ”Finanțarea COVAX Advance Market Commitment (AMC) - mecanismul prin care sunt furnizate doze de vaccin către economiile sărace. Grație generozității donatorilor, AMC a reușit să securizeze 1.3 miliarde de vaccinuri cu livrare în 2021. Este un număr suficient pentru a asigura protejarea populației cu risc: lucrătorii din sănătate, persoanele în vârstă și cei cu boli cronice. Mai avem nevoie de încă 2 miliarde de dolari pentru a ridica cu 30% procentul de acoperire a vaccinării în țările sărace, și avem nevoie de bani până în 2 iunie, astfel încât să putem libra în 2021 și la începutul lui 2022
  • Donați vaccinuri, acum! SUA și Europa au promis să doneze 180 de milioane de doze, dar avem încă nevoie de mai multe și avem nevoie dă începem livrarea în iunie. Cel puțin 1 miliard de doze ar putea fi donate de țările bogate în 2021.
  • Țările bogate care vor primi vaccinuri în perioada următoare și au deja o rată mare de vaccinare, ar trebui să schimbe destinația de livrare către COVAX astfel încât să avem o distribuție echitabilă a vaccinurilor
  • Suspendarea măsurilor de control la export sau a altor proceduri birocratice care blochează, restricționează șau încetinesc aprovizionarea și distribuirea de vaccinuri anti Covid, materii prime și componente”. 

”Este de înțeles că unele țări doresc să își vaccineze în primul rând propria populație. Dar donând vaccinuri către COVAX în paralel cu campaniile de vaccinare interne, populația cu risc de infectare poate să fie protejată la nivel global, scăzând riscul apariției de noi tulpini”, spune conducerea COVAX, care mulțumește SUA, Norvegiei, Croației, României și Portugaliei, pentru anunțurile legate de donațiile pe care doresc să le facă pentru țările aflate în nevoie  și apreciază angajamentele făcute în același sens de Franța, Germania, Italia, Noua Zeelandă, Spania, Suedia și UAE. 

Editor : A.V.D

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri