Liderul Ceceniei, ordin către cuplurile divorțate: să se împace pentru a combate terorismul

Data publicării:
ramzan

Liderul Republicii Cecene, Ramzan Kadîrov, este de părere că o metodă eficientă de combatere a extremismului jihadist în regiunea predominant musulmană ar fi ca părinții să nu mai divorțeze. În acest sens, cecenul a emis un ordin către fostele cupluri ca să „reaprindă flacăra” căsătoriei, relatează Newsweek.

„Trebuie să-i trezim pe oameni, să le vorbim și să le explicăm. Trebuie să aducem înapoi femeile care și-au părăsit soții și să-i împăcăm. Asta este o prioritate”, a declarat recent Ramzan Kadîrov, dând startul unei campanii de reunire a cuplurilor divorțate.

Televiziunea cecenă de stat susține că numai în această săptămână 900 de cupluri de ceceni s-ar fi împăcat, relatează portalul de știri Meduza. În total, conform aceleiași surse, în doar o lună de la lansarea campaniei, peste 4.000 de „evenimente de reconciliere” ar fi avut loc.

Retorica triumfalistă a administrației lui Ramzan Kadîrov este arhicunoscută. Nici de această dată, oficialii de la Groznîi nu au făcut rabat în comunicarea publică: „Programul a fost dezvoltat atât de clar de Ramzan Kadîrov, încât implementarea lui nu s-a împiedicat de nicio problemă”, a declarat Rustam Abazov, șeful Departamentului pentru Relații cu Organizațiile Religioase și Sociale.  

Înflăcărarea asertivă a lui Abazov a mers însă mult mai departe: „Așa ceva este nou în istorie. Este pentru prima oară când oamenii au răspuns într-o asemenea proporție la solicitările liderului regiunii. Este dragostea și respectul pentru liderul nostru național, fiindcă domnul Kadîrov se ține mereu de cuvânt”.

Mai multe femei cecene, sub protecția anonimatului, au confirmat pentru un site independent de știri regionale din Caucaz că, într-adevăr, s-au împăcat cu foștii parteneri de viață, dar din motive personale, nu din „dragoste pentru Kadîrov”.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri