Lovitură pentru darknet, dată și cu ajutorul Bitdefender. Americanii au închis cel mai mare site de vânzări

Data actualizării: Data publicării:
darknet - shutterstock_663314053
Foto: Shutterstock

Departamentul american al Justiției a anunțat joi că împreună cu FBI și cu alte structuri internaționale similare a închis „cea mai mare piață de pe darknet din istorie”. Este vorba despre AlphaBay, un site de vânzări unde identitatea utilizatorilor era ascunsă și unde se vindeau bunuri ilicite și droguri. Alături de AlphaBay, a mai fost închis, joi, un site similar de pe darknet, Hansa, care acționa din Olanda. În anihilarea acestui din urmă site, un rol important l-a avut compania românească Bitdefender, potrivit unui comunicat al Europol.

alphabay
Foto: captură NPR

Fondatorul AlphaBay este Alexandre Cazes, cetățean canadian care se stabilise în Thailanda. Acesta a fost arestat sub acuzația de trafic cu droguri și spălare de bani, la începutul acestei luni, în Thailanda, dar ulterior a fost găsit mort în timp ce se afla în custodia autorităților din această țară. Aparent, potrivit autorităților americane, a fost vorba despre o sinucidere.

Poliția americană a confiscat milioane de dolari și a depus plângere civilă pentru recuperarea unor bunuri de mare valoare deținute de Cazas și soția sa. În vârstă de 27 de ani, acesta a strâns o avere de 223 de milioane de dolari.

Droguri, documente furate, bunuri contrafăcute, programe pentru atacuri cibernetice, arme, substanțe chimice toxice - orice se putea cumpăra pe site-ul AlphaBay, din orice colț al lumii. În momentul în care autoritățile au închis portalul, AlphaBay avea 250.000 de oferte pentru droguri și substanțe chimice toxice, precum și peste 100.000 de oferte pentru alte produse ilicite.

În rechizitoriul întocmit, procurorii subliniază că în secțiunea de „întrebări frecvente” a site-ului figura întrebarea: „Este AlphaBay o piață legală?”, iar răspunsul era: „Unii oameni chiar ne pun această întrebare. Sigur că nu! Suntem o piață sub anonimat, unde se vând droguri, arme și cărți de credit”. 

Potrivit directorului FBI, AlphaBay era de 10 ori mai mare decât Silk Road, un alt site de vânzări pe darknet al cărui fondator a fost condamnat în 2015 pentru infracțiuni legate de droguri.

AlphaBay avea mai multe servere pe diferite continente, tranzacțiile pe care le făcea în monedă virtuală valorau sute de milioane de dolari, iar tranzacțiile cu droguri se desfășurau la scară globală.

Autoritățile americane au colaborat cu instituții omoloage din șase țări de pe trei continente, inclusiv cu Europol.  Operațiunea s-a numit „Bayonet”.

hansa
Foto: captura Europol

Site-ul AlphaBay nu mai funcționa din 5 iulie, iar din această cauză, mulți dintre utilizatorii săi au „emigrat” în masă către Hansa, așa încât poliția a putut să-i monitorizeze în timp real pe măsură ce-și făceau noi conturi și începeau să facă afaceri. Circa 10.000 de adrese de utilizatori au fost decriptate. 

Într-un comunicat, Europol spune că sprijină de mai mulți ani operațiunile de anihilare a unor site-uri din „Dark Web”. „Cu ajutorul Bitdefender, o companie de securitate informatică ce consiliază Centrul European pentru Criminalitate Cibernetică, Europol a furnizat încă din 2016 autorităților olandeze informații care au orientat investigația către Hansa”, spune Europol. Cei doi administratori ai site-ului au fost arestați în Germania. Au fost confiscate servere în Olanda, Germania și Lituania. 

Cele două operațiuni reprezintă un „război psihologic”, este de părere un expert de la Carnegie Mellon University. „Va crea un pic de haos” în partea întunecată a internetului, a mai spus el.

Citiți și:

Cum a ajuns Bitdefender cea mai răspândită marcă românească la nivel mondial

Bitdefender: 500 de milioane de oameni au cumpărat un produs românesc

Hackerii de la CIA: „Bitdefender rezistă nebunește”

DarkHotel 2.0. Cum fură hackerii secrete de stat de la politicieni

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri