Lovitură pentru premierul Alexis Tsipras din partea justiției

Data publicării:
alexis tsipras getty

Consiliul de Stat din Grecia, cea mai înaltă instanță administrativă a țării, a invalidat miercuri o importantă reformă audiovizuală inițiată de guvernul elen, fapt ce constituie o înfrângere serioasă pentru premierul Alexis Tsipras. Acesta, de altfel, a denunțat imediat hotătârea judecătorilor, transmite Agerpres, care citează AFP.

alexis tsipras getty-1
Foto: Gulliver/GettyImages

Cu o majoritate de 14 judecători din 25, Consiliul de Stat a considerat neconstituțională legea din octombrie 2015 în baza căreia guvernul stângii radicale a limitat la patru licențele naționale pentru televiziunile private și le-a atribuit, la finalul unei proceduri care a adus 246 de milioane de euro statului, potrivit sursei citate.

Majoritatea judecătorilor au considerat că reforma trebuie efectuată de Consiliul de Radioteleviziune, organismul independent de supraveghere a emisiunilor prevăzut în Constituție, și nu de legislator. 

Decizia Consiliului de Stat reprezintă o răsturnare de situație pentru guvernul stângii radicale, care a demarat această reformă, contestată vehement de opoziție. Guvernul a prezentat această inițiativă drept esențială pentru însănătoșirea domeniului audiovizual, ținut de 27 de ani într-un vid juridic și opacitate financiară de către o mână de oligarhi.

„Această decizie trebuie judecată prin prisma consecințelor sale - faptul că privează bugetul de stat de fondurile de care societatea are nevoie și care vor trebui restituite celor patru bogați oameni de afaceri”, a reacționat purtătoarea de cuvânt a guvernului, Olga Gerovasili, referindu-se la cele 246 de milioane de euro obținute cu ocazia atribuirii licențelor posturilor de televiziune unor oameni de afaceri eleni.

Purtătoarea de cuvânt a subliniat că executivul va depune luni un nou proiect de lege pentru reglementarea domeniului audiovizual.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri