Macron, criticat pentru o afirmație făcută în România: Crede că francezii sunt nişte imbecili

Data actualizării: Data publicării:
macron iohannis - presidency
Foto: Presidency.ro

Philippe Martinez, unul dintre principalii sindicaliști din Franța, a criticat vineri declaraţiile lui Emmanuel Macron, care a spus joi la Bucureşti că francezii ”detestă reformele”, apreciind că nu este prima oară când preşedintele Republicii i-ar considera pe francezi ”nişte imbecili”, relatează AFP, citată de News.ro.

”Franţa nu este o ţară reformabilă. Mulţi au încercat şi nu au reuşit, deoarece francezii detestă reformele”, a declarat joi preşedintele francez în capitala României în faţa membrilor comunităţii franceze, în cadrul unei vizite în această fostă ţară comunistă.

”Asta înseamnă că francezii, atunci când li se propune o reformă, sunt prea proşti ca să înţeleagă ceea ce li se propune”, a reacţionat vineri Martinez într-un interviu pentru BFMTV/RMC.

”Asta nu e prima oară când domnul Macron crede că francezii sunt nişte imbecili”, a adăugat el.

”Francezii refuză reformele proaste”, a subliniat numărul unu al Confederaţiei Generale a Muncii (CGT). O reformă trebuie să ”îmbunătăţească situaţia celor care au un loc de muncă, celor care nu au sau celor săraci”, a declarat el.

”O reformă este un proces social. Toate reformele care ni se propun de decenii sunt împotriva intereselor salariaţilor”, a adăugat el.

Martinez a respins crtica lui Macron. ”El este conservatorul, odată ce face acelaşi lucru ca predecesorii săi (în domeniul reformelor). Legea muncii, în prezent, este aceeaşi ca anul trecut, dar mai rea”, a apreciat el.

Secretarul general al CGT a crtiicat din nou reforma Codului Muncii, care a făcut obiectul unei ultime runde de discuţii săptămâna aceasta, apreciind că ea ”va consolida precaritatea” şi ”va place mult şefilor marilor întreprinderi”.

El a denunţat, de asemenea, faptul că sindicatele nu au avut acces la proiecte de ordonanţe, în ultima rundă de discuţii, săptămâna aceasta, la Ministerul Muncii. ”Noi n-avem niciun text, însă cunoaştem tendinţele şi tendinţele majore. Este o continuitate XXL a ceea ce s-a făcut anul trecut şi a ceea ce s-a făcut de decenii şi a nu merge”.

La rândul său, Jean-Claude Mailly, numărul unu la Forţa Muncitoare (FO), intervievat la France info, a declarat că ”nu înţelege” declaraţiile lui Emmanuel Macron.

”Reforme s-au făcut”, a spus el, evocând ”160 de texte în dreptul muncii de câteva zeci de ani”. ”Nu se poate spune că Franţa nu este reformabilă!”, a subliniat liderul sindical.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri