Madrid | Invitație la film pentru cei săraci

Data publicării:
festival de film spania

Fără covor roșu si fără prezența unor mari actori. Vorbim despre Festivalul de Film Caniada Real care se desfăşoară zilele acestea în cea mai săracă zonă din Madrid. Un cartier, în care traficul de droguri este un mod de viaţă, a fost invadat de cinematografe în aer liber, iar printre filmele prezentate sunt şi trei pelicule din România.

Comunităţi întregi de romi nomazi din România şi din restul Europei de est, dar şi imigranţi din nordul Africii, în special marocani trăiesc în Caniada Real. Aici îşi duc traiul şi mulţi romi spanioli. Primii se ocupă cu furturile şi cerşitul, în timp ce localnicii sunt implicaţi în traficul de droguri.

Pe strada principală, din sută în sută de metri, ni se atrage atenţia că poliţia este în zonă. Câţiva tineri sunt coborâţi dintr-o maşină, iar agenţii caută droguri. Noi trecem fără probleme ba chiar suntem ajutaţi de un ofiţer să ne orientăm în această zonă periculoasă.

În faţa fiecărei locuinţe, oamenii par să îşi petreacă seara relaxaţi. Însă în spatele acestui calm e un adevărat joc de-a şoarecele şi pisica între poliţie şi vânzătorii de droguri.

Un alt blocaj al poliţiei şi, în sfârşit, ajungem la festivalul de film.

Ciprian Bălțoiu, corespondent Digi24 în Spania: „Așadar prima ediție a unui festival de film cu totul aparte într-un loc aparte. Poate cel mai sărac loc din Madrid , oameni care nu își pot permite să ajungă la un cinematograf în viața lor, de data aceasta au cinematograful la ei acasă.”

Pe ecranul instalat într-o curte rulează filmul românesc "Amintiri din epoca de aur".

Ovidiu Miron, coordonator proiecte ICR Madrid: „Noi am răspuns acestei iniţiative cu 3 pelicule. Mai avem "Despre oameni şi melci" în regia lui Tudor Giurgiu şi "Love Building" în regia Iuliei Rugina.

Asociaţia spaniolă care organizează festivalul este prezentă de mulţi ani în această zonă defavorizată şi a reuşit chiar să-i atragă pe cei mai mici în diverse proiecte cinematografice. Teo are 10 ani şi a fost deja actor în două proiecte.

Teo, actor: „Am făcut un film în care noi trebuia să găsim aur și trebuia să ne ducem cu niște fete să ne împrietenim și să stăm într-o mașină.

Ciprian Bălțoiu, corespondent Digi24 în Spania: Asta a fost partea ta de actor ?

Teo, actor: Da !

Ciprian Bălțoiu, corespondent Digi24 în Spania: Ți-a plăcut ?

Teo, actor: Da !

Carlos Olalla, actor, codirector Festivalul Internațional de film Caniada Real: „Noi le punem la dispozițe instrumente pe care ei nu le cunoșteau. De exemplu, un cinematograf. Au văzut filme cu Chaplin și le-a plăcut, au învățat să fie actori. Este un schimb, noi credeam că le vom oferi mult, dar ei ne-au oferit totul. Ne-au ajutat să vedem zona așa cum o văd ei și asta e extraordinar.”

Festivalul de film din Caniada Real este la prima ediţie. Deocamdată sunt puţini cei care participă la vizionările de filme. Şi asta pentru că, deocamdată, nefiind obişnuiţi să meargă la cinematograf, nu ştiu să se bucure de această oportunitate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri