10 ani închisoare pentru escrocherii cu vinuri de colecție

Data publicării:
escroc indonezian

Indonezianul Rudy Kurniawan a intrat în lumea colecţionarilor de vinuri din Statele Unite la începutul anilor 2000. A investit sume din ce în ce mai mari în afacerea sa, până a ajuns să cheltuiască un milion de dolari, în fiecare lună, pentru sticle de vin speciale. În scurt timp, el a devenit cunoscut ca un expert în vinurile franţuzeşti de Burgundia şi a primit porecla Doctor Conti, după unul dintre cele mai bune vinuri. Afacerile sale au mers ca pe roate până când adevăraţii experţi au descoperit că multe din sticlele indonezianului nu părea a fi orginale.

„Amesteca vinuri ieftine pentru a le vinde pentru bani mai mulţi, lua sticle care, iniţial, conţineau vin vechi foarte scump, în care turna vin mai tânăr şi mai ieftin”, a explicat un specialist.

În 2012 a intrat în atenţia FBI, care i-a percheziţionat reşedinţa din California. Agenţii au descoperit zeci de sticle goale de vinuri scumpe şi dopuri originale.

„A vrut să îmi vândă vinuri din anii '40-'50. Şi mi s-a părut o nebunie pentru că etichetele erau scoase la imprimantă şi i-am cerut o chitanţă, dar nu a putut să-mi dea”, spune o clientă.

Indonezianul a reuşit să păcălească sute de colecţionari din întrega lume. În 2006, la o singură licitaţie, a vândut vinuri de 24 de milioane de dolari. Cea mai scumpă sticlă, despre care susţinea că este din 1945, a fost cumpărată cu suma de 56 de mii de dolari.

După un proces care a durat doi ani, săptămâna aceasta bărbatul a fost găsit vinovat şi condamnat la 10 ani de închisoare.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri