11.000 euro, preţul intrării în Europa. Refugiaţii sirieni şi irakieni dau bani grei pe acte false

Data publicării:
pasaport

În jur de un milion de refugiaţi sirieni şi irakieni sunt blocaţi în Iordania. Nu pentru că îi ţine cineva pe loc, ci pentru că foarte puţini dintre ei pot ajunge legal acolo unde doresc - în Europa. Prin urmare, înfloreşte piaţa neagră a paşapoartelor false, controlată de traficanţii de persoane. La ei a apelat şi un bărbat irakian, numit în continuare „Ahmed”, pentru a i se proteja identitatea. După şase ani petrecuţi în Iordania, în aşteptarea unei vize legale, el a apelat la un falsificator de acte.

Ahmed”, refugiat irakian în Iordania: Bărbatul mi-a dat un paşaport maghiar ce părea autentic, mi-a spus că arată ca acelea legale şi că este exact ceea ce îmi trebuie pentru a ajunge la destinaţie.

Reporter: „Ce identitate ai primit?”

„Ahmed”: Eric Rosenberger.

Reporter: Cât urma să te coste?

„Ahmed”: 11.000 de euro.

Cazul lui „Ahmed” nu este nici pe departe singular.

Susan Ormiston, corespondent CBC News: „Ahmed a preluat această tactică de la doi prieteni irakieni. Ei au mers la Istanbul, unde cineva le-a procurat paşapoarte turceşti false. Amândoi ştiau cât de cât să vorbească turceşte, aşa că au reuşit să urce la bordul unui avion cu destinaţia Germania. Când au ajuns acolo, s-au declarat refugiaţi irakieni. Şi acum sunt tot în Germania”.

Ahmed a crezut că şi el va reuşi, dar n-a fost aşa, deşi a urmat toţi paşii. Traficanţii i-au spus să meargă la Istanbul, folosindu-şi paşaportul adevărat, irakian, ca să cumpere un bilet pentru Erbil, în Irak. După ce a trecut de filtrul de securitate, a mers la toaletă, şi-a ascuns paşaportul real în talpa pantofului, şi l-a scos de acolo pe cel fals, maghiar. Apoi, un bărbat i-a dat un bilet pe noul nume, Eric Rosenberger, cu destinaţia Stuttgart, Germania. Totul părea să meargă uns, până când unul dintre vameşii turci a intrat la bănuieli.

Ahmed”, refugiat irakian: „Mi-a cerut să îi arăt paşaportul sirian. I-am spus că nu sunt sirian. El mi-a zis: Tu nu eşti ungur, eşti sirian!”

Ahmed a fost reţinut şi după câteva zile a fost deportat în Iordania, unde a primit înapoi o parte din bani pentru că nu a ajuns la destinaţie. Acum vrea să încerce din nou, pe altă cale.

Ahmed”, refugiat irakian: „Trebuie să stau un an în Iordania, apoi voi încerca să mă întorc în Turcia şi să urc pe o barcă. De acum, este singura modalitate şi cea mai ieftină. Dacă mă prind, le voi spune că sunt sirian. Este singura soluţie ca să încerc din nou”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri