12 turiști au fost uciși din greșeală de forțele de securitate egiptene

Data publicării:
soldat egiptean - GettyImages-494043595

©FOTO: GULLIVER/GETTYIMAGES

ACTUALIZARE 16:40 Turiștii mexicani uciși duminică în Egipt de forțele de securitate au fost victimele unui raid aerian, a afirmat luni ministrul mexican al afacerilor externe, Claudia Ruiz Massieu.

A fost vorba despre un atac aerian cu bombe lansate dintr-un avion și din elicoptere, a declarat ministrul într-o conferință de presă. Ea a precizat că își fondează afirmațiile pe mărturiile unor supraviețuitori ai acestui atac care s-a petrecut în zona de deșert din vestul Egiptului. 

Atacul - despre care autoritățile de la Cairo spun că a fost unul „accidental” - s-a soldat cu 12 morți, între care cel puțin doi cetățeni mexicani. Alte surse vorbesc menționează că sunt opt mexicani morți. În atac au fost și răniți, printre ei, de asemenea, figurând cetățeni mexicani. La scurt timp după incident, ambasadorul mexican la Cairo i-a vizitat în spital pe turiştii răniţi. 

Au fost confuzie şi acuzaţii reciproce în Egipt, după ce poliţia şi armata au deschis focul, din greşeală, asupra unui convoi cu turişti. Oficialii de la Cairo susţin că forţele de ordine au crezut că au de-a face cu un grup de terorişti, pentru că maşinile în care erau turiştii au intrat într-o zonă restricţionată, unde aveau loc exerciţii antitero. Operatorii de turism îi contrazic şi spun că au informat autorităţile despre caravana cu turişti. 

Autorităţile egiptene duc de mai mulţi ani o luptă grea cu insurgenţii islamişti. Principalele lupte se dau în est, în Peninsula Sinai, dar terorişti veniţi din Libia au început să organizeze atacuri şi în vestul Egiptului. 


ACTUALIZARE 13.21. Ministerul Afacerilor Externe anunţă că sunt interzise cu desăvârșire călătoriile în nordul Peninsulei Sinai și în zonele izolate de la frontierele cu Sudan, Libia și Israel, din cauza stării precare de securitate şi a pericolelor permanente de răpire şi atacuri armat.

„Agenţiile de turism române împreună cu cele din Egipt organizează deplasări sigure, care se fac în coloană, cu maşina de poliţie sau armată în faţă şi în spate”, a declarat pentru Digi24 Cristian Bărhălescu, consultant în turism. 


Zece mexicani și egipteni au fost, de asemenea, răniți în timpul acestui incident și sunt internați într-un spital local. 

Turiștii călătoreau la bordul a patru vehicule care au intrat într-o zonă restricționată din regiunea Wahat a Deșertului de Vest, a precizat ministerul, potrivit BBC. Este o regiune de la granița cu Libia foarte vizitată de turiști, dar folosită intens ca pasaj de trecere și de către traficanții de arme și militanții ISIS. 

Autorităţile au crezut că vehiculele de teren cu care călătoreau turiştii, cetăţeni mexicani şi egipteni, aparţineau de fapt unor insurgenţi şi spun că de aceea au tras. Ministerul de Interne de la Cairo a declarat că poliţiştii şi militarii erau implicaţi într-o acţiune antiteroristă.

Președintele Mexicului, Enrique Pena Nieto, a condamnat incidentul și a cerut Guvernului egiptean o anchetă exhaustivă.

Ministerul de Interne de la Cairo anunță că a alcătuit o echipă care să investigheze faptele. 

Autorităţile egiptele duc de mai mulţi ani o luptă grea cu insurgenţii islamişti. Principalele lupte se dau în est, în Peninsula Sinai, dar terorişti veniţi din Libia au început să organizeze atacuri şi în vestul Egiptului.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri