26 de avioane britanice vor lupta împotriva Statului Islamic

Data publicării:
GettyImages-avion de lupta Typhoon Marea Britanie

Avionul de vânătoare Typhoon. FOTO: Gulliver/Getty Images

Marea Britanie va suplimenta trupele aflate deja în zonă pentru operaţiunile din Irak. Royal Air Force va bombarda şi poziţiile controlate de ISIS în Siria. Avioanele britanice pornesc în misiune din Cipru, Kuweit şi Qatar.

Baza militară Akrotiri din Cipru găzduieşte opt aeronave de luptă Tornado GR4, iar în zilele următoare mai sunt aşteptate încă două Tornado şi şase avioane de vânătoare Typhoon.

Tornado sunt în slujba aviaţiei regale de mai bine de 30 de ani, însă au fost modernizate în mai multe rânduri. Sunt aparate versatile, capabile de misiuni de zi sau de noapte, indiferent de condiţiile meteo. Propulsat de două motoare Rolls Royce, Tornado atinge o viteză maximă de 1.600 de kilometri pe oră.

Mult mai rapide sunt avioanele de vânătoare Typhoon, ce pot ajunge la 2.200 de kilometri pe oră. Sunt aeronave multi-rol, moderne, intrate în dotarea armatei britanice începând cu anul 2003.

În Kuweit, în baza Ali Al Salem, sunt staţionate zece avioane-dronă Reaper, specializate în misiuni de spionaj, supraveghere şi recunoaştere. Dronele pot zbura cu peste 400 de kilometri pe oră şi sunt echipate cu rachete, pentru a putea ataca ţinte terestre.

Cele mai moderne rachete sunt Brimstone, de fabricaţie europeană. Pot fi lansate de avioanele Tornado, sunt ghidate prin laser şi sunt recunoscute pentru precizia lor. Pot lovi o ţintă care se deplasează cu peste 100 de kilometri pe oră, chiar dacă sunt lansate de la o altitudine de peste 6.000 de metri. O singură rachetă de acest tip costă 100.000 de lire.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri