70 de ani de la bombardarea oraşului Dresda

Data publicării:
comemorare

Mii de manifestanţi anti-nazişti au mărşăluit pe străzile din Dresda, în timp ce supravieţuitori ai evenimentelor şi oficiali le-au adus un omagiu celor care au murit în 1945. La 70 de ani de la bombardamentele aliaţilor asupra capitalei Saxoniei, locuitorii oraşului Dresda împreună cu oficiali germani şi oaspeţi din Marea Britanie, Polonia, Cehia şi Rusia au rememorat acele momente.

Preşedintele Germaniei, prezent la ceremoniile de la Dresda, a cerut ca nici victimele ţării sale din timpul războiului să nu fie uitate. „Ştim cine a pornit acest război criminal. O ştim. Şi, de aceea, nu le vom uita niciodată pe victimele războiului german. Aşa cum nu le vom uita nici pe victimele germane pe care le comemorăm acum”, a spus Joachim Gauck, preşedintele Germaniei.

La lăsarea serii, clopotele din Dresda au început să bată, iar mii de oameni au format un lanţ uman. Conflictele din Ucraina, Siria şi Africa sunt deja destul de ample şi despre acest lucru este vorba aici, un apel la pace şi să ne amintim că astfel de acte de război nu ar trebui să se petreacă iar.

În noaptea de 13 spre 14 februarie 1945 primele bombe ale aliaţilor loveau Dresda. Au urmat patru raiduri şi o furtună de foc în care zeci de mii de oameni şi-au pierdut viaţa, iar oraşul cunoscut drept Florenţa de pe Elba a fost făcut una cu pământul. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri