A început procedura de extrădare din Rusia a pilotului militar ucrainean Nadia Savcenko

Data publicării:
Nadia Savcenko 1

 

Un tribunal rus a condamnat-o pe Savcenko la 22 de ani de închisoare pe 22 martie, găsind-o vinovată de implicare în uciderea a doi jurnaliști ruși în timpul conflictului separatist din estul Ucrainei. Ea a negat orice implicare.

Avocatul, Mark Feygin, a declarat că procesul ar putea dura una până la două luni, a relatat RIA.

„Am primit declarația lui Savcenko în care este de acord să fie extrădată pentru a efectua termenul în Ucraina... Eu cred că procedura a început”, a afirmat Feygin, citat de RIA.

Avocatul nu a fost disponibil imediat pentru comentarii, notează Reuters.

Savcenko, 34 de ani, este văzută în patria ei ca un erou național și simbol al rezistenței contra Rusiei, care a anexat peninsula ucraineană Crimeea în martie 2014 după ce un președinte sprijinit de Moscova a fost răsturnat în timpul protestelor de stradă la Kiev. Rusia i-a sprijinit de asemenea pe rebelii separatiști din estul Ucrainei. 

Dar mulți în Rusia o consideră pe Savcenko o naționalistă ucraineană cu mâinile pătate de sângele civililor. Ea a fost capturată de forțele proruse în estul Ucrainei în iunie 2014, în timp ce luptele dintre forțele ucrainene și separatiști au atins apogeul, amintește Reuters.

Președintele ucrainean Petro Poroșenko a declarat că el și președintele rus Vladimir Putin au convenit asupra unui cadru pentru un acord pentru a asigura eliberarea lui Savcenko din închisoare.

Condamnarea a doi militari ruși capturați în Ucraina la începutul acestei luni a alimentat speculațiile că ei ar putea fi schimbați pentru Savcenko.

Citiți și:

Pilotul ucrainean Nadia Savcenko ar putea fi dată la schimb pentru doi ruși închiși în SUA


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri