A murit Fidel Castro. Cuba se pregătește de funeralii

Data publicării:
Fidel Castro Receives Lula
HAVANA - FEBRUARY 24: (FOR EDITORIAL USE ONLY) In this handout image provided by the Brazlian Presidency, First Secretary of the Communist Party of Cuba Fidel Castro (R) speaks with Brazil?s President Luiz Inacio Lula da Silva (R) during a private meeting on February 24, 2010 in Havana, Cuba. Lula is on a two day visit to Cuba after having attended the Summit of the Group of Rio states in Mexico. (Photo by Ricardo Stuckert/Brazlian Presidency via Getty Images)

Cuba se pregăteşte de unul dintre cele mai importante evenimente din ultimele decenii: funeraliile lui Fidel Castro, părintele regimului actual. Aranjamentele în piaţa centrală a Havanei sunt deja în toi. Mâine, o ceremonie în memoria fostului lider revoluţionar va avea loc în Capitala Cubei, unde sunt aşteptaţi şi lideri mondiali. Apoi, urna cu cenuşă va fi purtată prin toată ţara, înainte de funeraliile planificate duminică în oraşul Santiago, din estul ţării. 

Decesul celui considerat „El Lider Maximo" a împărţit cubanezii. Cei rămaşi în ţară sunt întristaţi de dispariţia singurului şef de stat pe care cei mai mulţi l-au cunoscut. În schimb, exilaţii, mai ales cel din Statele Unite, văd în decesul lui Fidel Castro şansa revenirii la democraţie.

În Miami, centrul exilului cubanez din Statele Unite, oamenii văd decesul lui Fidel Castro drept şansa unui nou început pentru ţara lor.

„Miracolul pe care îl vreau este o Cuba liberă, cu democraţie, cu respectarea legilor, cu respectarea oamenilor şi cu dragoste de Dumnezeu”, a spus un cubanez. 

„Graţie lui Dumnezeu, se pare că ţara noastră va fi liberă. Tiranul a murit şi acum cred că o să fie schimbări”, a adăugat alt cubanez.

„Nu am nicio intenţie de a mă reîntoarce în Cuba, nici măcar în vizită. Doar, doar dacă va cădea guvernul sau dacă mai este un pic de democraţie”, a precizat un alt expat cubanez.

În schimb, pentru mulţi locuitori ai Cubei, ţara pe care Fidel Castro a condus-o cinci decenii, decesul fostului lider este un moment de tristeţe. În loc de schimbare, oamenii cer continuitate.

„Am plâns deoarece sunt cubanez, m-am născut la Santiago şi am crescut în Havana. Toţi se simt la fel deoarece a fost tatăl întregii noastre lumi”, a spus un cubanez.

În ciuda absenţei Comandantului, deoarece ne-a părăsit fizic, moştenirea sa va fi mereu în inimile noastre, în gândurile noastre şi în acţiunile noastre”, a spus fostul campion olimpic la altletism Javier Sotomayor.

Funeraliile lui Fidel Castro vor avea loc duminică, 4 decembrie, în Santiago de Cuba, acolo unde şi-a început revoluţia secolul trecut. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri