A murit ultimul membru al echipajului Enola Gay, cel care a lansat prima bombă atomică din istorie asupra Hiroshimei

Data publicării:
enola gay

Theodore „Olandezul” Van Kirk, membru al echipajului aerian B-29 Enola Gay, care a lansat prima bombă atomică asupra oraşului japonez Hiroshima, a murit luni, într-un azil de bătrâni din statul american Georgia, la vârsta de 93 de ani.

Echipajul Enola Gay, cel care a lansat prima bombă atomică din istorie, Little Boy. Theodore Van Kirk este al treilea membru al misiunii, de la stânga la dreapta. Foto: Wikimedia Commons

Pilotul Theodore Van Kirk a murit din cauze naturale, a anunţat fiul său, Tom, citat de presa din Statele Unite.

„Little Boy”, prima bombă atomică din istorie lansată, în cursul celui de-al Doilea Război Mondial, a căzut pe pământul Hiroshimei pe 6 august 1945, ucigând 140.000 de oameni. VanKirk avea 24 de ani în acel moment tragic.

Fiul său, Tom, a declarat să se simte norocos, ca şi fraţii săi, pentru faptul că Theodore Van Kirk, un tată minunat, a rămas activ până la sfârşitul vieţii sale. „Ştiu că a fost recunoscut drept erou, dar noi îl cunoaştem doar ca un tată minunat”, a spus Tom Van Kirk într-o declaraţie telefonică acordată marţi agenţiei Associated Press.

Într-un interviu pentru aceeaşi sursă, Theodore Van Kirk afirma că experienţa sa din Al Doilea Război Mondial i-a demonstrat doar că conflictele armate şi bombele atomice nu rezolvă nimic, dar şi că armele ar trebui eliminate, scrie publicaţia britanică The Telegraph.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri