A murit unul dintre cei mai controversați primari din lume.

Data publicării:
rod fordGettyImages-188110889

 

 ©FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Rob Ford, fostul primar controversat din Toronto, care a câștigat notorietate internațională după ce a recunoscut că a fumat cocaină, a murit marți după o luptă de 18 luni împotriva cancerului.

O figură controversată în politica celui mai mare oraș din Canada, Rob Ford a avut mulți susținători care l-au considerat o figură publică populară, mai ales pentru faptul că vorbea direct și aspru despre cheltuieli. A fost consilier municipal timp de 10 ani, devenind cunoscut pentru stilul său politic impertinent și pentru politicile conservatoare. Acesta a devenit popular pentru faptul că a făcut public numărul de telefon personal și pentru că răspundea la apeluri legate de gropile din oraș și despre conductele de apă sparte.

A devenit primar în 2010, câștigându-și electoratul cu promisiuni legate de faptul că va pune capăt la ceea ce el a descris ca fiind „războiul de pe mașină” și că va opri „trenul bacșișului” din cheltuielile guvernamentale.

În mai 2013, Rob Ford a făcut înconjurul lumii după ce a ieșit la iveală raportul unui film în care politicianul consuma droguri. Acesta a negat inițial acuzațiile, însă câteva luni mai târziu a trebui să le recunoască după ce filmul a fost dat publicității.

Primarul celui mai mare oraș din Canada a refuzat să demisioneze și a devenit un subiect fierbinte pentru gazde TV ca David Letterman, Jimmy Kimmel și Jon Stewart.

A revenit în atenția publică cu mai multe scandaluri. Folosirea unui limbaj vulgar la televizor, un nou film în care acesta se droga și dansa în fața camerei și ipoteza că ar fi ucis o persoană, i-au întărit popularitatea controversată. În cele din urmă, consiliul local i-a redus o mare parte din atribuțiile sale ca primar.

În toamna anului 2014 , Ford a fost diagnosticat cu o formă rară și agresivă de cancer, numit liposarcom . Diagnosticul , care a venit în timp ce candida pentru un al doilea mandat ca primar, l-a obligat să se retragă din cursă .

Mai multe personalități din viașa politică a Canadei i-au adus un tribul lui Rob Ford, printre care actualul primar al orașului Toronto - John Tory și fostul premier al Canadei - Stephen Harper.

Justin Trudeau, premierul canadian, a oferit condoleanțe familiei Ford . „Rob Ford a încercat să lupte cu curaj și determinare împotriva cancerului”, a scris el pe Twitter .

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri