Absența Rusiei de la G7. Emil Hurezeanu: Fermitatea Occidentului și disponibilitatea pentru dialog, unul dintre motoarele păcii

Data publicării:
emil hurezeanu captura 1

Emil Hurezeanu a spus că summit-ul G7 care s-a încheiat în această seară a fost unul fructuos. De altfel, jurnalistul a adăugat că aceste summit-uri reprezintă o „metaforă globală înaintea globalizării”.

În anii 80-90 au început să se ocupe și de geopolitică, de politică, de securitate. Nu poți să ai responsabilități economice la scară globală fără să ai și griji, mai ales că au fost motive tot timpul, strategice, a securității lumii, a păcii”, a spus Emil Hurezeanu, amintind că aceste summit-uri s-au organizat începând cu sfârșitul anilor 70, dintr-o inițiativă franco-germană, în perioada post-criză petrolieră.

Era o idee de a reuni principalele puteri industrializate pentru a-și discuta dificultățile în timpul crizei”, a subliniat el.

Îmi aduc aminte că am fost martorul unui G7+1, cum s-a numit G8 înainte de a se fi numit dintr-o dată așa. Au fost niște teste de acomodare, ne potrivim cu ursul de la Moscova sau nu ne potrivim?”, a mai spus jurnalistul, făcând astfel referire la faptul că Rusia nu a fost invitată la acest summit G7 din Germania.

Despre ce a adus această întâlnire a puterilor mondiale, Emil Hurezeanu a spus că s-a vorbit puțin despre Rusia, dar că „absența discuțiilor despre Rusia a fost apăsătoare”.

Vor să ridice sancțiunile, dacă se aplică Minsk 2 și rușii revin. Sancțiunile în curs urmau să expire la sfârșitul lui iunie și au fost deja reînnoite. Vorbim de posibilitatea agravării sancțiunilor existente în condițiile în care Rusia nu pune în aplicare, conform propriilor sale angajamente, Minsk 2”, a menționat jurnalistul.

Emil Hurezeanu a vorbit și despre reportaje din presa germană, din culisele acestui summit.

Oameni care nu apar de obicei, artizani ai sfârșitului Războiului Rece, mai ales din partea germană, dar cu funcții foarte mari, aproape toți regretau la unison faptul că Occidentul a ignorat șansele unei mai bune înțelegeri cu Rusia în Uniunea Europeană și în NATO, în general, retrospectiv. Asta m-a făcut să mă gândesc la faptul că există un interes pentru stabilirea legăturilor cu Rusia. Există acest interes”, a declarat Emil Hurezeanu.

Dar, pe de altă parte, Occidentul are propria lui conștiință de sine și faptul că Rusia nu este invitată, că sancțiunile sunt continuate așa cum vedem, arată și o fermitate – care întotdeauna a fost proprie Occidentului, din fericire, având Statele Unite în spate de-a lungul întregului Război Rece. Această fermitate, dublată cu disponibilitatea de a dialoga de fiecare dată și de a răspunde în funcție de ce face celălalt, după părerea mea, este unul dintre motoarele principale ale păcii, în condiții de tensiuni și în condiții în care nu toată lumea e de acord cu termenii păcii, dominanți, propuși de partea adversă”, a subliniat jurnalistul.

Citiți și G7, mesaj unitar pentru Rusia. Sancţiunile rămân în vigoare

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri