Acord între Iran şi Rusia pentru construirea a două centrale nucleare

Data publicării:
iran

 

Cele două centrale vor fi construite la Bushehr, în zona de coastă a Golfului Persic, lângă prima centrală, cu o capacitate de 1.000 de megawaţi, construită parţial de Rusia şi care a fost predată în mod oficial iranienilor în septembrie 2013.

„Iranul şi Rusia au încheiat un acord preliminar în vederea construirii a cel puţin două noi centrale nucleare”, a declarat Behrouz Kamalvandi, un purtător de cuvânt al Organizaţiei Iraniene pentru Energie Atomică (OIEA), relatează AFP. El a precizat că acest acord a fost încheiat în cursul unor negocieri purtate marţi, la Teheran, cu Nikolai Spaski, adjunctul directorului companiei ruse Rosatom.

Acest acord va fi semnat în mod oficial la o dată neprecizată de către Ali Akbar Salehi, directorul OIEA, şi preşedintele Rosatom, Serghei Kirilenko.

Teheranul doreşte să construiască 20 de centrale nucleare cu o capacitate de câte 1.000 de megawaţi, dintre care patru la Bushehr.

Iranul şi marile puteri au semnat la sfârşitul lui noiembrie un acord care limitează pentru o perioadă de şase luni, începând de la 20 ianuarie, activităţile nucleare sensibile iraniene, în schimbul anulării parţiale a unor sancţiuni occidentale.

Monarhiile arabe de la Golf şi-au exprimat îngrijorarea în mai multe rânduri cu privire la fiabilitatea centralei de la Bushehr şi riscul unor poluări radioactive în cazul unui accident sau cutremur major, ţara fiind situată deasupra mai multor falii seismice.

Însă Iranul şi Rusia au afirmat mereu că centrala respectă normele internaţionale şi că se află sub controlul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA).

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri