Acord istoric. Guvernul columbian a semnat un armistiţiu cu rebelii FARC, după 52 de ani de conflict armat

Data publicării:
acord columbia farc un photo

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

După mai bine de trei ani de negocieri tensionate, acordul cu privire la organizarea unor negocieri de pace în Havana reprezintă penultimul pas în finalizarea conflictului care a marcat ultima jumătate de secol din istoria statului latino-american.

Sper ca aceasta să fie ultima zi de război. Suntem aproape de un acord de pace”, a declarat comandantul FARC, Rodrigo Londono, mult mai cunoscut sub numele de război, Timochenko. Vocea sa a fost înecată de plâns în timp ce dădea mâna cu preşedintele columbian Juan Manuel Santos, la ceremonia de semnare a armistiţiului definitiv din Havana.

Între timp, la ceremonia de semnare a acordului a participat şi preşedintele cubanez Raul Castro, secretarul general ONU Ban Ki-moon, preşedintele venezuelean Nicolas Maduro şi preşedintele chilian Michelle Bachelet.

Juan Santos a susţinut că acordul include termeni cu privire la demilitarizarea şi demobilizarea militanţilor FARC.

La jumătatea celui de-al doilea mandat, preşedintele Santos va intra în istorie pentru semnarea păcii cu FARC, care ar putea să producă o creştere economică anuală de 2%.

Însă, analiştii susţin că îmbunătăţirile de securitate din ultimele decenii au adus deja beneficiile aşteptate de columbieni prin semnarea păcii.

Columbia, cu o populaţie de 46 de milioane de locuitori, era considerată un stat aproape eşuat, însă a reuşit să atragă investitori şi să devină un pol pentru turişti după ce fostul preşedinte conservator Alvaro Uribe a lansat o puternică ofensivă, în 2002, împotriva rebelilor stângişti, cu sprijinul militar al americanilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri