Acord pentru stabilirea unei zone de securitate. Echipele OSCE au fost acceptate la locul tragediei

Data publicării:
avion ucraina 2 crop

Potrivit mandatului pe care l-au primit, cei aproape 20 de observatori internaţionali trebuiau să securizeze perimetrul şi să se asigure că rămăşiţele pământeşti ale pasagerilor morţi sunt tratate cum se cuvine. Ei au fost împiedicaţi, însă, de separatiştii proruşi bine înarmaţi.

Sunt o mulţime de cadavre acolo. Trebuie să fi fost foarte cald aici pentru că încep să se umfle şi să se dezintegreze. Am vorbit cu câţiva dintre angajaţii echipelor de salvare care mi-au spus că nu fac decât să marcheze cadavrele, fără să le mişte în vreun fel. Motiv pentru care este nevoie aici de o echipă de experţi”, a declarat Michael Bociurkiw, observator OSCE.

O problemă cu totul specială o reprezintă cutiile negre ale avionului, asupra cărora planează un adevărat mister. Una din ele ar fi fost recuperată de autorităţile ucrainene, altele sunt în continuare în mâinile separatiştilor.

Locul în care se află cutia neagră este o mare preocupare pentru că este o foarte importantă dovadă. Şi ei sunt preocupaţi în legătură cu perimetrul, dacă a fost securizat pentru a evita furturile”, a spus Michael Bociurkiw.

Schimb de replici dure la ONU

În timp ce observatorii OSCE se aflau pe câmpul tragediei aviatice, în Consiliul de Securitate al ONU ambasadorii Rusiei şi Ucrainei aveau un schimb dur de replici.

Această tragedie nu ar fi fost posibilă dacă Rusia nu i-ar fi sprijinit pe terorişti, dacă aceştia nu ar fi primit din Rusia sisteme sofisticate de rachete antiaeriene”, a spus Iuri Sergheiev, ambasadorul Ucrainei la ONU.

Credem că vina aparţine întrutotul puterii şi guvernului de la Kiev. Facem un apel către partea ucraineană să ia măsuri decisive pentru a împiedica astfel de incidente în viitor”, a declarat Vitali Ciurkin, ambasadorul Rusiei la ONU.

Pentru a stabili cauzele prăbuşirii avionului, ţările occidentale şi, în special Olanda, ţara cu cele mai multe victime, au cerut o anchetă internaţională. De altfel, Statele Unite şi Olanda au anunţat că o echipă de anchetatori, însoţită de ministrul olandez de Externe, se va deplasa în Ucraina. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri