Acțiune de amploare a Europol: 130 de persoane arestate de pe aeroporturi din întreaga lume

Data publicării:
airline02

 

Anchetatorii au descins în zilele de 16 și 17 iunie pe 140 de aeroporturi din întreaga lume și au reținut 130 de persoane. Acestea aveau asupra lor bilete de avion cumpărate prin furtul detaliilor de pe cardurile bancare ale persoanelor din mai multe țări.

Prejudiciul este estimat la 1 miliard de euro, potrivit comunicatului de presă emis astăzi de Europol.

Operațiunea a fost coordonată din centrul Europol din Haga, sediul Interpol din Singapore și sediul Ameripol din Bogota și a beneficiat de sprijinul autorităților din Canada și Statele Unite Ale Americii.

33 de companii aeriene și 5 agenții de turism din Europa au raportat posibile fraude în cele două zile de control. De altfel, acțiunea a fost sprijinită și de cei mai mari emițători de carduri la nivel global. Aceștia au identificat tranzacțiile suspecte, apoi au transmis detaliile forțelor de ordine aflate în respectivele aeroporturi.

În numai două zile, 16 și 17 iunie, au fost raportate 222 de operațiune suspecte. 163 dintre acestea au fost în Europa, 23 în Asia, 18 în America Latină și 18 în Canada. În plus, dintre cele 130 de persoane luate în custodia polițiștilor, 101 se aflau în Europa, 11 în Asia, 10 în țări din America Latină, 2 în SUA, iar alte 6 în Canada.

Europol notează că această acțiune a avut printre efecte și descoperirea de alte infracțiuni. Printre cei arestați se aflau și oameni vizați de infracțiuni precum trafic de ființe umane, aducerea de imigranți ilegali în unele țări, furturi din buzunare, trafic de droguri, terorism cibernetic, dar și terorism.

„Această acțiune a fost planificată minuțios timp de câteva luni, între Europol, forțe de ordine, procurori, vameși, companii aeriene și companii emițătoare de carduri. Este un exemplu perfect a modului în care mai multe forțe pot destructura rețelele de crimă organizată”, a spus Wil van Gemert, director adjunct al operațiunilor din Europol.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri