Acţiunile Rusiei, urmărite din centrul de comandă NATO de lângă Madrid

Data publicării:
avioane nato captura digi 24 23 10 2015

Violarea spaţiului aerian al Turciei de către avioanele Rusiei i-a pus pe jar pe oficialii NATO. Totul a fost observat îndeaproape de la centrul Alianţei de lângă Madrid, unde radarele văd tot, din insulele Azore până dincolo de Turcia. Fiecare avion aflat pe cer este monitorizat de specialiştii NATO - sute de puncte care acoperă ecranele din postul de comandă.

Reporter: Vă puteţi da seama care sunt avioane militare şi civile?

Antonio Braco, general NATO: Da, dar intrăm în detalii confidenţiale, despre care nu pot vorbi.

Sunt detalii cu atât mai importante, cu cât relaţiile dintre Moscova şi Occident sunt cele mai încordate de la Războiul Rece încoace. NATO urmăreşte fiecare pas făcut de armata rusă, iar tensiunea rămâne ridicată.

Ruben Garcia Servert, comandantul centrului de comandă NATO: Atitudinea Rusiei pe care o observăm la graniţele NATO ne face să ne simţim inconfortabil. Nu este o situaţie pe care ne dorim să o vedem...

Şi în acest context, NATO se pregăteşte pentru ce este mai rău. Alianţa a declanşat cele mai mari exerciţii din ultimii 13 ani, la care iau parte 36 de mii de soldaţi din peste 30 de ţări membre şi partenere ale alianţei.

Alexander Vershbow, adjunctul secretarului general NATO: Vrem să demonstrăm că avem capacităţi solide de apărare, iar scopul final este descurajarea Rusiei, de a o face să se gândească mai bine înainte să ne provoace. Aşa că sper ca Rusia să tragă concluziile potrivite.

În timp ce NATO face exerciţii, Rusia s-a angajat deja în războiul din Siria. Iar asta a dat naştere şi unor episoade tensionate, precum interceptarea unei drone americane de un avion de vânătoare al Moscovei. După toate acestea, oficialii NATO trag o concluzie - Vladimir Putin a schimbat ordinea mondială, iar speranţa că Rusia va face parte din familia europeană a fost trecută în plan secund.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri