Actriţa Mary Tyler Moore a murit la vârsta de 80 de ani

Data publicării:
mary tyler

Actriţa Mary Tyler Moore, o legendă a industriei de divertisment americane, premiată cu Primetime Emmy şi Globul de Aur şi nominalizată la Oscar, cunoscută pentru rolul unei soţii neconvenţionale din sitcomul „The Dick Van Dyke Show” şi pentru cel al unei feministe novice din emisiunea „The Mary Tyler Moore Show”, a murit miercuri la vârsta de 80 de ani, a anunţat agentul de presă al artistei, citat de Reuters.

mary tyler

Vedeta a murit în prezenţa rudelor, prietenilor şi a soţului ei, medicul S. Robert Levine, în reşedinţa sa din Greenwich, Connecticut, a precizat Mara Buxbaum, agentul de presă al actriţei, potrivit News.ro.

Mary Tyler Moore s-a născut la New York, dar s-a mutat cu familia sa în Los Angeles pe când avea vârsta de opt ani. Şi-a început cariera în showbiz ca dansatoare, la vârsta de 17 ani.

A jucat şi într-o reclamă a companiei Hotpoint din anii 1950, în care a apărut deghizată într-un spiriduş.

Mary Tyler Moore a debutat în televiziune în anii 1960, într-o perioadă în care cele mai multe dintre actriţele distribuite în roluri principale interpretau femei tradiţionale, soţii şi mame care nu lucrau şi stăteau acasă.

Laura Petrie, personajul ei din sitcomul „The Dick Van Dyke Show”, s-a îndepărtat de acest stereotip şi obişnuia să exclame „Oh, Rob!” în momentele sale de exasperare, spre deliciul telespectatorilor americani. De asemenea, Mary Tyler Moore a preferat să poarte în acel sitcom pantaloni eleganţi, refuzând clasicele rochii ample şi coafurile în stilul Jacqueline Kennedy, specifice anilor 1960.

Show-ul ei - „The Mary Tyler Moore Show”, în care a interpretat rolul unei feministe novice - şi ”The Dick Van Dyke Show” s-au numărat printre cele mai populare producţii de televiziune din acea epocă.

Mary Tyler Moore a fost nominalizată şi la premiul Oscar în 1981 pentru evoluţia sa din filmul „Ordinary People”, în care a interpretat un personaj extrem de diferit faţă de rolurile sale din televiziune - o femeie foarte sobră, care depune eforturi mari pentru a trece peste tentativa de suicid a fiului ei în vârstă de 18 ani.

Pe parcursul carierei sale, Mary Tyler Moore a fost recompensată cu numeroase trofee şi distincţii, inclusiv cu şapte premii Primetime Emmy şi trei Globuri de Aur.

Artista americană a susţinut numeroase proiecte de caritate şi diverse cauze politice, implicându-se în special în lupta pentru drepturile animalelor şi contra diabetului zaharat de tip 1. A fost diagnosticat cu această afecţiune în timpul filmărilor de la primele sezoane ale sitcomului „The Mary Tyler Moore Show”. A trebuit să lupte şi contra alcoolismului, despre care a scris în primul dintre cele două volume de memorii ale sale. În mai 2011, a suportat o intervenţie pe creier pentru extirparea unui meningiom benign.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri