Adrian Vasilescu: Guvernul Tsipras nu va câștiga un mandat pe termen lung

Data publicării:
adrian vasilescu digi24

„În primul rând, pensiile nu vor putea fi plătite. În al doilea rând, salariile bugetarilor nu vor mai putea fi plătite la nivelurile de acum, că nu vor mai fi bani. Băncile nu vor mai avea bani să funcționeze și, rând pe rând, cred că oamenii vor începe să se trezească”, a spus Adrian Vasilescu.

„Depinde ce va face și Uniunea Europeană. Sigur că nu există un mecanism de a interveni. Să dai afară pe cineva din zona euro sau din Uniunea Europeană, tratatele europene nu permit așa ceva și este foarte bine că nu permit, pentru că n-ar fi bine nici pentru Grecia, nici pentru Europa, nici pentru noi aici, în România, să vedem că Grecia iese în afară de euroarie”, a adăugat consilierul guvernatorului BNR. „Ar fi chiar un moment greu și pentru noi”, a subliniat el. 

Însă Adrian Vasilescu se declară convins că un asemenea scenariu nu va fi pus în practică. „Nu se va întâmpla așa ceva, mai repede va pleca guvernul de la conducerea țării decât să iasă țara din euroarie”, a afirmat Adrian Vasilescu.

El a schițat și consecințele imediate asupra României, după votul din Grecia: „Pentru noi ar fi dramatic să începem să auzim voci și formatori de opinie care să spună: ați văzut ce au pățit grecii? Ce să căutăm noi în zona euro?”.

Consilierul guvernatorului propune, în acest sens, o evaluare a ceea ce a câștigat Grecia în zona euro.

„Sunt date foarte serioase care arată situația din interbelic și dinainte de Primul Război Mondial, când România, care era o fâșie de pământ, fără Basarabia, fără Bucovina, fără Transilvania, fără Banat, avea 0,80 la sută pondere în PIB-ul mondial, față de Grecia, care era o țară întreagă, așa cum este și astăzi, care avea numai 0,32 la sută. Grecia avea o economie sub standardele noastre, avea un nivel de trai sub standardul nostru și dintr-odată, după Război, când a venit planul Marshall, când au venit ajutoarele din Occident, când au intrat în 1980 și ceva în Uniunea Europeană și a fost sărbătoare în Grecia, soarta lor și viața lor s-a schimbat radical. Grecia a devenit o țară dezvoltată, chiar dacă este o țară cu statut de emergență”, a arătat Adrian Vasilescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri