Afganistan | Primul atac american asupra laboratoarelor de producere a heroinei

Data actualizării: Data publicării:
explozie mină/dispozitiv IED în Afganistan
Foto: Getty Images

Primele raiduri aeriene americane asupra laboratoarelor de producere a heroinei din Afganistan au fost lansate duminică noaptea, informează Agerpres.

explozie mină/dispozitiv IED în Afganistan
FOTO: Gulliver/Getty Images

Generalul american John Nicholson a anunțat că operațiunea, desfășurată în colaborare cu armata afgană în noaptea de duminică spre luni, a permis distrugerea a opt laboratoare din provincia Helmand, care se află în cea mai mare parte sub controlul talibanilor.

„Raidurile lansate noaptea trecută vor continua pentru a-i lovi pe talibani acolo unde îi afectează cel mai mult”, a spus generalul Nicholson, șeful operațiunii Resolute Support a NATO din Afganistan, în cadrul unei conferințe de presă la Kabul.

Președinția afgană a precizat într-un comunicat că este vorba despre o premieră.

„Pacea și stabilitatea în Afganistan necesită o adevărată luptă împotriva economiei criminale și a producerii de droguri”, în timp ce producția de opium crește din cauza nesiguranței și a prezenței insurgenților care controlează peste 40% din teritoriu.

Producția de opium s-a dublat în 2017 în țară, ajungând la 9.000 de tone, potrivit ONU, confirmând faptul că Afganistanul este cel mai mare producător mondial de opium.

„Rețelele criminale care sprijină talibanii sunt responsabile pentru 85% din heroina produsă la nivel mondial”, a afirmat generalul Nicholson, subliniind că această economie subterană le aduce talibanilor circa 200 de milioane de dolari și chiar mai mult atunci când heroina părăsește țara și îi crește valoarea.

„Am lovit această economie ilegală, am vizat laboratoarele unde opiumul este transformat în heroină, locurile de depozitare, locurile unde își țin banii și de unde coordonează și controlează traficul”, a detaliat el.

În schimb, a adăugat el, nu se pune problema ca forțele americane să vizeze fermierii. „Ei sunt ostaticii datoriilor și trăiesc sub amenințarea talibanilor”, a mai spus generalul american.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri